Зеленски с ключово писмо до Си Дзинпин

Изправени сме пред разпадането на света, какъвто го познаваме, заяви украинската първа дама

Зеленски с ключово писмо до Си Дзинпин | StandartNews.com

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е изпратил писмо на китайския си колега Си Дзинпин. Това заяви украинската първа дама Олена Зеленска, която е в Давос за Световния икономически форум. Именно там тя е предала писмото от съпруга си до Си на намиращата се там китайска делегация, предаде Франс прес.

"Става дума за един жест и за една покана за диалог", заяви Зеленска на пресконференция в Давос. Тя изрази надежда, че ще има отговор на отправената покана.

Още през август украинският президент заяви пред китайското издание "Саут чайна морнинг пост", че официално е поискал диалог с китайския президент Си. Тогава той  заяви, че смята, че този обмен ще бъде полезен.

Пекин иска да демонстрира позиция на неутралитет в конфликта, като същевременно укрепва връзките си с Русия, особено в енергийната сфера. Но според наблюдатели Китай може да бъде един от посредниците в конфликта, което би позволило да се намери решение на кризата.

От трибуната на Световния икономически форум Зеленска подчерта, че непредизвиканото нахлуване на Русия е травмирало семействата в цялата страна, като призова аудиторията на форума да си представи войната "през очите на хората, чийто живот е бил превърнат в хаос".

"Изправени сме пред разпадането на света, какъвто го познаваме. Всички ние сме вътрешно убедени, че няма такъв глобален проблем, който човечеството да не може да реши. Това е още по-важно сега, когато агресията на Русия в Европа поставя различни предизвикателства... Всички вие сте обединени от факта, че сте наистина влиятелни. Но не всички от вас използват това влияние или понякога го използват по начин, който разделя още повече", заяви Зеленска, цитирана от БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай