Ливан пред фалит

Според ливанския премиер Хасан Диаб корупцията е изяла държавата

Ливан пред фалит | StandartNews.com

Ливанският премиер Хасан Диаб съобщи днес, че Ливан няма да погаси задълженията си по дълг, чийто падеж е след два дни, обявявайки първия дефолт в историята на страната, обзета от тежка икономическа криза, предадоха световните агенции. В обръщение към нацията премиерът изтъкна, че валутните резерви на страната са намалели до обезпокоително равнище, което е накарало правителството да замрази плащането на 1,2 милиарда долара по дълга с матуритет на 9 март. Той допълни, че държавата ще преговаря с кредиторите, за да преструктурира дълга си в съответствие с националния интерес. По думите му дългът е достигнал над 170 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), което означава, че скоро страната може да се окаже най-задлъжнялата в света.

"Как можем да платим на чуждите кредитори, след като ливанците не могат да си получат парите от банките", отбеляза Хасан Диаб. Той подчерта, че скоро над 40 процента от населението ще бъде под прага на бедността според данни на Световната банка. Според Диаб корупцията е изяла държавата. Той обяви, че правителството ще намали държавните разходи, включително чрез реформа в енергийния сектор.

Дефолт по ливанския дълг в чужда валута ще отбележи нова фаза в кризата, обхванала икономиката на страната от октомври и довела до спад на стойността на местната валута с 40 на сто. Вложителите нямат пълен достъп до депозитите си, а страната е обзета от масови протести.

Кризата се определя като най-голямата опасност за стабилността в Ливан от края на гражданската война, продължила от 1975 до 1990 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай