Защо обувки скараха украинските министри

Министърът на отбраната реши на военен парад жените кадети да маршируват на ток

Защо обувки скараха украинските министри | StandartNews.com

Украинският министър на отбраната бе подложен на натиск от членове на правителството заради решението на важен военен парад жените кадети да са с обувки на ток, предаде Асошиейтед прес.

"Целта на всеки военен парад е да се демонстрира военната способност на армията. Тук не бива да има място за стереотипи и сексизъм", подчертаха в общо изявление три министърки - Юлия Лапутина, отговаряща за ветераните, Марина Лазебна, министър по социалната политика и Олга Стефанишина, вицепремиер по европейската и евроатлантическата интеграция.

Декларацията им бе предизвикана от появилата се официална информация, че на парада на 24 август по случай 30-годишнината от независимостта на Украйна жените военнослужещи ще са с обувки на ток. Министърките отбелязват, че в украинските въоръжени сили служат 57 000 жени, които са доказали качествата си "не на токчета, а с автомат" в ръка. Те поискаха министърът на отбраната незабавно да смени предвидените за парада обувки на ток с удобни обувки, подходящи за военни. В изявлението се отбелязва, че обувки на нисък ток наистина се използват в някои страни членки на НАТО като част от парадните униформи на жените военнослужещи, но не и за маршируване на паради, предаде Интерфакс Украйна.

Снимки от репетиците за парада, на които украинките са с черни обувки от хромирана кожа на ток, предизвикаха гневни реакции. Група депутати поискаха министърът официално да се извини, съобщи Би Би Си.

Министърът Андрий Таран каза днес, че е наредил да се провери каква е възможността да се купят "експериментални модели" обувки за участничките в юбилейния парад.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай