Заради Украйна Русия можела да приведе в готовност ядрените си сили

Заради Украйна Русия можела да приведе в готовност ядрените си сили | StandartNews.com

Владимир Путин разказва за събитията от преди година

Когато в Киев се смени властта (през февруари 2014 г. - б.р.), Русия можеше да обяви, че привежда в бойна готовност ядрените си сили. Това заявява руският президент Владимир Путин в документалния филм "Крим. Път към родината", който бе излъчен в неделя вечер по държавния ТВ канал "Россия 1". На 16 март се навършва една година от присъединяването на полуостров Крим към състава на Руската федерация.

"Разбира се, не можеше веднага да се знае как ще реагират на присъединяването на Крим към Русия. Затова аз веднага, първата ми задача бе, да ориентирам нашите въоръжени сили. Не просто да ги ориентирам, а да им дам преки указания", казва Путин във филма, чийто автор е Андрей Кондрашев. На въпрос на водещия означава ли това, че са били приведени в готовност ядрените сили, държавният глава на Русия отговаря: "Ние бяхме готови да направим това. Не възнамерявахме да отидем по-далеч, но ни принудиха към това". "Не ние извършихме държавен преврат, направиха го националисти и хора с крайни убеждения", продължава Путин. В интервюто той нарича САЩ "реални кукловоди" на Майдана в Киев. По думите му опозицията е била подкрепяна най-вече от европейците, но реалните кукловоди били "нашите американски партньори и приятели". "Имахме информация, че могат да бъдат извършени терористични атаки, а радикално настроените украински ръководители, в т.ч. и силовите структури са готови да извършат терористични провокации, свързани с големи човешки жертви.нИе трябваше да реагираме, за да предотвратим такова негативно развитие на събитията, за да не допуснем трагедии като тази, която се разигра по-късно в Одеса, когато бяха изгорени десетки живи хора. В никакъв случай не биваше да допуснем кръвопролитие", казва президентът.

По думите му организаторите на държавния преврат в Киев имали намерение физически да отстранят тогавашния украински президент Виктор Янукович. И той лично се бил обърнал към Русия с молба да му спаси живота. И така и станало, твърди Путин и добавя, че живота му спасили руските спецслужби. Първоначално Янукович "не искал да отиде в Русия и помолил да го изпратят в Крим". За разоръжаване на 20-хилядните украински части в Крим са били изпратени сили на Главното разузнавателно управление (ГРУ), изтъква Путин. Той отбелязва, че сам е наредил на министерството на отбраната да прехвърли в Крим под формата на засилване на охраната на руските военни обекти специални подразделения на ГРУ и сили на морската пехота и десантчици. За да бъдат убедени украинските военни в Крим да подадат оставка, Путин казал да бъдат потърсени местни ветерани, които да проведат с тях "възпитателна беседа". Самите руски военни били скептични за ролята на "дядовците", но се оказало, че сутринта в 7 часа един от командирите на украинския военноморски флот взел химикалката и написал рапорт за оставката си.

Путин уверява, че ако ситуацията с Крим се повтори, той би взел същото решение и би действал по същия начин, както и през пролетта на миналата година.

Междувременно в неделя прессекретарят му Дмитрий Песков опита да сложи край на спекулациите къде изчезна Путин, като заяви, че Путин ще гледа филма по телевизията.

Версии: Президентът е болен от грип или свален от власт

Догадките какво се случва с руския президент Владимир Путин, който не се е появявал от дни, продължиха и през неделния ден. Версиите варираха от това, че президентът е болен от грип, до това, че е извършен държавен преврат и той е свален от власт.

Руската телевизия "Дожд" съобщи, че последните няколко дни Путин вероятно е прекарал в резиденцията си край езерото Валдай в Новгородска област и именно от там държавният глава щял да замине за Петербург, където днес трябва да се състои негова среща с киргизския му колега Алмазбек Атамбаев.

Прессекретарят на президента Дмитрий Песков отказа да коментира къде се намира Владимир Путин, заявявайки, че няма такава практика. Песков не се съгласил и да обсъжда информацията дали Путин е болен от грип. "Не коментирам, темата е затворена", заявил прессекретарят.

Междувременно вестник "Дейли мейл" писа, че Путин е "жив, но е неутрализиран" при извършения в Москва преврат. Зад заговора стоял бившият шеф на Федералната служба за сигурност ФСС Николай Патрушев, твърди председателят на Ислямския комитет на Русия Гайдар Джамал. Според него на 11 март Патрушев се е срещнал с чеченския лидер Рамзан Кадиров и се опитал да го привлече на своя страна.

Австрийският вестник "Курир" пък писа, че Путин страдал от силни болки в гърба и заради това от Австрия е бил извикан лекар.

Къде според вас е руският президент Владимир Путин? Дайте мнението си в нашата анкета!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай