Започва разследване срещу Саркози

Започва разследване срещу Саркози | StandartNews.com

Срещу бившия френски президент Никола Саркози бяха предявени обвинения  за незаконно финансиране на избирателната му кампания по време на президентските избори през 2012 г., съобщава Ройтерс и ТАСС, цитирани от bTV.

Парижката прокуратура e взела това решение след 12-часов разпит на 61-годишния Саркози. Той пристигна сутринта да даде показания в отдела за финансови правонарушения на прокуратурата.

Тази юридическа процедура е прелюдия към възможен съд над най-видния политик на френската десница, но не води автоматично към това. Тя обаче означава, че той месеци наред ще си има работа с правосъдието, което вероятно ще направи невъзможно за него да участва в първичните избори на умерената десница, които трябва да определят нейния кандидат за президентските избори догодина, посочва Ройтерс.

Т.нар. дело „Бигмалион" изплува през пролетта на 2014 г. Тогава в пресата се появиха съобщения, че рекламната агенция, чрез която са били преведени част от средствата за избирателната кампания на Саркози, е завишавала тарифите на своите услуги и е изпращала сметките на името на управляващата тогава партия, а не на изборния щаб на експрезидента, борещ се за преизбиране.

Следователите подозират, че това е било направено, за да може по този начин президентът да заобиколи ограниченията, които френските закони налагат върху финансирането на предизборните кампании.

По този начин чрез фирмата „Бигмалион" са били преведени около 18 млн. евро, използвани за кампанията на Саркози.

Експрезидентът, който така и загуби изборите, отрича да е знаел за „двойното счетоводство" чрез фалшиви фактури, издадени от „Бигмалион", в неговата кампания.

Четири видни фигури от президентската кампания на Саркози през 2012 г. вече са подследствени по случая, включително мениджърът и главният ѝ финансист. Подследствени са и четирима бивши шефове на „Бигмалион".

Това не е първият проблем на Саркози с правосъдието заради финансиране. Той беше обвинен, че е получил незаконно финансиране от милиардерката Лилиан Бетанкур.

Според обвиненията 90-годишната Бетанкур – най-богатата жена в света, е дарявала пари в брой за предизборната кампания на Саркози през 2007 г. Бившата ѝ счетоводителка заяви при полицейските разпити, че е получила нареждане да изтегли 150 хил. евро в брой за финансирането на политика, който тогава бе вътрешен министър.

Във Франция индивидуалните дарения за политически кампании не бива да надхвърлят 7500 евро.

Впоследствие обвиненията срещу Саркози бяха свалени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай