Започна кампанията за референдума в Шотландия

Започна кампанията за референдума в Шотландия | StandartNews.com

Единбург. Днес започва кампанията за референдума за отделяне на Шотландия от Великобритания. Шотландците ще се произнесат на 18 септември дали искат да станат самостоятелна държава или да останат под управлението на Короната. 

До референдума остават точно 16 седмици, през които застъпниците на двете тези ще агитират гласоподавателите според строги правила. Изборната комисия е разписала много точно по колко пари може да похарчи всеки участник в кампанията, а за да агитира за референдума, а надхвърлянето на бюджета се води криминално престъпление. Всеки месец те трябва да представят отчети за даренията и заемите, които са получили - първият такъв се очаква на 8 юли. Пълен отчет за похарчените средства агитиращите трябва да съставят на два етапа - тези, които са похарчили под 250 000 лири, трябва да се отчетат до 18 декември (3 месеца след референдума), а похарчилите над тази сума имат време да изготвят отчетите си до 18 март следващата година. 

Всяка организация, която иска да убеждава хората за кой отговор да гласуват, трябва да се регистрира пред Комисията. Всички агитационни материали подлежат на законите за авторско право, не може да съдържат клевети и опити за разпалване на расова и етническа омраза. 

Одобреният въпрос за референдума е: "Трябва ли Шотландия да бъде независима държава?" Поддръжниците на отговора "Да" агитират под надслов Yes Scotland (Да Шотландия) и с девиз "Бъдещето на Шотландия в ръцете на Шотландия". Подкрепящите отговора "Не" прокламират мотото Stronger Together (По-силни заедно) и разчитат на обединените сили на Кралството за просперитета на всяка отделна страна в него, включително в икономиката, търговията и военната отбрана. 

Резултатът от референдума ще бъде обявен на 19 септември и властите трябва дасе съобразят с волята на народа. Той обаче подлежи на съдебно преразглеждане, ако бъде обжалван в срок до 6 седмици от обявяването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай