Започна химическото разоръжаване на Сирия

Започна химическото разоръжаване на Сирия  | StandartNews.com

Унищожаването на сирийския химически арсенал започна вчера от инспекторите на Организацията за забрана на химическите оръжия, като боеприпасите се унищожават с помощта на тежки машини, съобщава Би Би Си.

Източници от специалните екипи на агенцията обясняват, че се ликвидира както оборудване за производството на отрови, така и готови боеприпаси.

"Днес е първият ден от унищожаването, в който тежки машини ще минат отгоре и по този начин ще унищожат бойни глави за ракети, въздушни химически бомби, както и мобилни и статични елементи за смесване и пълнене", обяснява източникът пред АФП.

Не бе уточнено обаче в кой от 19-те обекта с химически оръжия на Сирия е започнало унищожаването. Вероятно то няма да бъде извършвано наред, тъй като някои от обектите се намират в зони на бойни действия. Според резолюцията на ООН обаче унищожаването на техниката за производство на химически оръжия трябва да приключи до 1 ноември, а на самите оръжия - до пролетта на 2014 година.

Междувременно сирийският президент Башар Асад за пореден път отрече правителството му да е използвало химически оръжия и обвини бунтовниците за масовите убийства с газ зарин през август. В интервюта за германското сп. "Шпигел" и за турска телевизия той посочи още, че би се кандидатирал отново за президент и че няма да преговаря с бунтовниците, докато не свалят оръжието. Той посочи още, че би се радвал, ако представители на Германия могат да бъдат посредници при разрешаването на конфликта в Сирия.

Асад обяснява, че може да се кандидатира отново за поста президент през следващата година, ако народът пожелае. Пред "Шпигел" той се оплаква, че Западът вярва повече на "Ал Кайда" отколкото на него. Асад признава, че управляващият режим е допуснал грешки, но заявява, че с въоръжената опозиция не може да се преговаря. Според него конфликтът в страната му не може да се реши чрез преговори с бунтовниците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай