"Занесох статуетка, която се взриви". Мистерия с убийството на блогъра

Арестът на 26-годишната Даря Трепова повдигна въпроси за произхода и политическите й убеждения

"Занесох статуетка, която се взриви". Мистерия с убийството на блогъра | StandartNews.com

Убийството на руския военен блогър Владлен Татарски стана основна тема в руските и западните медии. Още повече, след като за това бе задържана 26-годишната Даря Трепова. Това повдигна  въпроси за произхода и политическите убеждения на младата жена, пише BBC, цитирана от profit.bg.

Според съобщения в руските медии 26-годишната жена е предала на Татарски статуетка, в която се смята, че е бил скрит експлозивът, който отне живота му.

Във видеоклип, публикуван от руското министерство на вътрешните работи, се вижда как тя признава, че е донесла статуетката в заведението, където избухва експлозията.

"Занесох една статуетка, която се взриви", казва Даря в публикуваното видео. "Бях задържана за това, че съм била на мястото на убийството на Владлен Татарски", казва още тя в отговор на запитване за какво е задържана.

Показанията не могат да бъдат считани за достоверни на 100%, тъй като е възможно да са получени под натиск, отбелязва BBC.

Руските власти твърдят, че убийството е било планирано от украинските служби за сигурност с помощта на Фондацията за борба с корупцията (ФБК), оглавявана от лишения от свобода руски опозиционен лидер Алексей Навални, чийто поддръжник според тях е Даря Трепова. Снощи правоохранителните органи са извършили обиск на домашния адрес на Трепова и са разпитали майка ѝ и сестра ѝ, посочва ТАСС, цитирана от БТА.

Бомба в статуетка уби един от най-известните военни влогъри в РусияТатарски има над 560 000 последователи в Telegram и е един от най-известните военни влогъри

Приятели и роднини обаче твърдят, че макар да е била антивоенна активистка, възгледите ѝ не са били радикални и тя не е способна да извърши убийство.

Нейн познат разказва пред BBC, че е учила в град Пушкин край Санкт Петербург, но добавя, че "тогава не е имала никакви политически възгледи".

Други източници твърдят, че по-късно се е записала в Санктпетербургския държавен университет, въпреки че не е ясно в кой факултет, и се смята, че не е завършила образованието си.

Според друг свидетел, дълго време е работила в магазин за винтидж дрехи в града, но преди месец е напуснала работата си, за да се премести в Москва.

Даря Трепова има съпруг, но в интервю за телеграмния канал "Агентство" нейни приятели казват, че бракът им е бил "шега" и всъщност са само приятели. Според някои съобщения обаче и двамата са били арестувани на антивоенен митинг на 24 февруари миналата година, в началото на инвазията в Украйна. Трепова е задържана за 10 дни тъй като е пренебрегнала призивите на полицията тълпата да се разпръсне.В изолация заради разкопчано копче и в килия 2x3. Как живее Алексей НавалниНа Навални не е позволено да притежава лични вещи освен книга, чаша и четка за зъби

Твърди се, че съпругът й Дмитри Рилов е член на малка крайнодясна опозиционна група, наречена Либертарианска партия, която е участвала в демонстрациите. Партията отрича връзки на семейството с организацията и заявява, че осъжда убийството на Татарски.

Според някои съобщения Дмитри Рилов също е издирван във връзка с убийството. "Смятам, че съпругата ми е била измамена", заяви той пред SVTV News. "Сигурен съм на 100%, че тя никога не би се съгласила на подобно нещо, ако знаеше за него", допълва той.

Руските следователи не изключват възможността младата жена да не е знаела какво има в статуетката. Според руски медии тя дори е поддържала кореспонденция с Татарски и е присъствала на предишни събития, в които той е участвал.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай