Замърсяването убива 7 млн. човека на година

Замърсяването убива 7 млн. човека на година | StandartNews.com

Женева. Замърсяването на въздуха убива около 7 милиона души по света всяка година, според нов доклад на Световната здравна организация.

Агенцията посочва, че замърсяването на въздуха е причина за около една осма от смъртните случаи.

"Замърсяването е най-големият екологичен проблем понастоящем, тъй като засяга всички, както населението на развитите, така и населението на развиващите се страни", заяви Мария Нейра, директор на СЗО.

Замърсяването е с най-различни източници, като основните са отработените автомобилни газове и вредните субстанции, изхвърляни в атмосферата от тежката индустрия. В резултат, милиони хора по света развиват сърдечни заболявания, белодробен рак, емфизем или получават мозъчен инсулт.

Най-пострадалите региони са Югоизточна Азия, включително Индия и Индонезия, и Западният Пасифик. Само в тази част на света смъртните случаи вследствие замърсяване през 2012 г. са били 5,9 млн.

В световен план през 2012 г. замърсяването, предизвикано вследствие изгарянето на въглища, дърва и биомаса в бита (т.нар. "вътрешно замърсяване") е убило 4,3 млн. души. 3,7 млн. пък са жертвите на замърсяването, предизвикано от отработените газове на дизелови двигатели, пожари, заводи и други. (т.нар. външно замърсяване").

Замърсяването нараства с тревожни темпове. За сравнение - през 2008 г. жертвите на "вътрешно" замърсяване са били 1,9 млн. души, а на "външно" - 1,3 млн. Същевременно Нейра отбелязва, че методиката на отчитане през 2012 г. е претърпяла промени в сравнение с тази от 2008 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай