Заключителна фаза на преговорите за ядрената програма на Иран

Заключителна фаза на преговорите за ядрената програма на Иран | StandartNews.com

В заключителна фаза са преговорите  за споразумение по ядрената програма на Иран във Виена, обяви френският външен министър Лоран Фабиюс. Целта на споразумението е да бъдат определени лимити за ядрените дейности, в замяна на което бъдат облекчени на икономическите санкции срещу Техеран.

Иранският външен министър Джавад Зариф посочи, че не очаква да се стигне до удължаване на дискусиите, но посочи, че предстои да бъде свършена още работа. Американският държавен секретар Джон Кери предупреди, че остават нерешени основни проблемни въпроси, но въпреки това изрази оптимизъм.

Германски правителствен източник не изключи възможността преговорите да не се увенчаят с успех дори в тази фаза, но подчерта, че е възможно бързо решение, ако иранските представители предприемат решителни стъпки.

Преговарящите – Съединените щати, Великобритания, Германия, Франция, Русия и Китай, от една страна, и Иран – от друга, са ангажирани в маратонски преговори за постигане на дългосрочно споразумение. Крайният срок бе удължаван няколко пъти. Противоречия остават по въпросите за международните инспекции на ирански неядрени съоръжения, конкретните параметри на облекчаването на санкциите и механизма на доказване на сътрудничеството от страна на Техеран. Същевременно Иран настоява за премахване на оръжейното ембарго, наложено от Съвета за сигурност на ООН, на което категорично се противопоставят Съединените щати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай