Забраниха предаване за смъртта на нелегални имигранти

Забраниха предаване за смъртта на нелегални имигранти | StandartNews.com

Атина. Забраниха излъчването на предаване, което разследва истината за смъртта на нелегални имигранти в Гърция.

 

Прокуратурата в южната ни съседка забрани на телевизия "Мега" да излъчи предаване със журналистическо разследване на смъртта на нелегални имигранти в близост до остров Фармакониси.

 

Причината за тази забрана е, че се води разследване по случая, предаде БНР.

 

От своя страна журналисти и опозиция оцениха забраната, като "цензура върху медиите".

 

Инцидентът стана на 23-ти януари, когато в близост до гръцкия остров потъна лодка с 28 нелегални имигранти от Сирия. Спасиха се само 16 души. Останалите живи обвиняват гръцката брегова охрана за смъртта на близките си.

 

Имигрантите дадоха показания, че гръцките служби по охрана на границата не са им позволили да се качат на спасителен кораб и не са им хвърлили спасителни пояси. По случая се води разследване, тъй като служителите на бреговата охрана дават съвсем други показания.

 

От Съвета по правата на човека, както и от международни неправителствени организации, поискаха Гърция да проведе разследване по нещастния случай.

 

Телевизия "Мега" подготви специално предаване с журналистическо разследване, което трябваше да се излъчи през следващата седмица. Съюзът на журналистите реагира остро на забраната, като "цензура върху медиите". Партиите от опозицията направиха същия прочит на прокурарската забрана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай