Забраниха "Панама пейпърс" в Китай

Забраниха "Панама пейпърс" в Китай | StandartNews.com

Китайските медии са получили разпореждане да свалят всички споменавания на "Досиетата Панама" от сайтовете си. Властите са заплашили всяко нарушение на новото нареждане със сурово наказание - подобни материали се квалифицирали като "атакуващи Китай", съобщава The Guardian.

Сред изтеклите 11,5 милиона файлове се споменават имената на роднини на поне 8 настоящи и бивши членове от управлението на Китай, като е замесено и името на зетя на китайския президент и това на дъщерята на бившия премиер.

Освен изтриване на материалите, публикувани до момента за "Досиетата Панама", на главните редактори на местните медии е наредено и да не отразяват по-нататък развитието на темата. С жестока разправа заплашват властите и ако в китайските медии се публикува информация по темата от чуждестранни медии.

На една от медиите е наредено и да премахне от началната си страница в интернет материал, свързан с разкритията за тайните богатства на приближените на руския президент Владимир Путин.

Вестникът "Шанхай Дейли" е публикувал на сайта си обстойна новина за "Панама пейпърс", но от днес потребителите, които се опитват да отворят статията, могат да прочетат само надписа "Сървърът не може да открие страницата, която се опитвате да отворите".

Триминутен репортаж за офшорните разкрития е свален от Youtube канала на съответната телевизия. Интернет цензурата в Китай е задействана активно от понеделник и днес много от изтеклите файлове на фирмата Mossack Fonseca вече не могат да бъдат открити.

Уебсайт, занимаващ се с мониторниг на китайската медийна цензура, твърди, че "Панама" вече е най-цензурираната онлайн дума в историята на Китай.

Говорител на китайското външно министерство е отказал да коментира "безпочвените обвинения", по думите му, към китайски лидери за връзката им с изтеклата база на Mossack Fonseca.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай