Ю. Исаков: Отношенията между България и Русия са „удовлетворителни“

Ю. Исаков: Отношенията между България и Русия са „удовлетворителни“ | StandartNews.com

Ако трябва да съм по-сдържан в оценката си, бих казал, че взаимоотношенията между България и Русия са „удовлетворителни". Независимо от известния спад във взаимната търговия - до 3,5 милиарда евро през миналата 2015 г., Русия остава сред водещите търговски партньори на България. По отношение на износа тя е на първо място, по стокообмен - на трето, а също така е и водещ енергиен партньор с доставките на нефт, газ, ядрено гориво, а също и транзитните такси за използването на тръбопроводите през територията на България за транзит на руски газ за Турция, Македония и Гърция.
Това заяви посланикът на Руската федерация Н. Пр. Юрий Исаков пред БНР.

По думите му трябва да се отбележат и дейностите по удължаването на срока на експлоатация на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй". "Много успешна е инвестиционната програма на руската компания „Лукойл" в България. В „Нефтохим Бургас" приключи най-мащабната програма за модернизация на предприятието. Бяха инвестирани 1,5 млрд. долара и сега по технологични параметри заводът е сред най-модерните в Европа", заяви той. Според Исаков на българския пазар активно работи и „Газпром нефт" с верига от бензиностанции, така че икономическото взаимодействие продължава. "Казвам, че съм сдържан в оценката си, защото възможностите за сътрудничество са много по-големи. В двустранните ни отношения има възможност за развитието на редица перспективни и взаимноизгодни проекти и насоки", допълни още той.

Според Исаков насока с голям потенциал са директните контакти между малките и средните предприятия от двете страни. "Трябва да обърнем и повече внимание на директните междурегионални връзки. По този начин ще осигурим по-малко бюрокрация и по-успешно договаряне. Трябва да спомена и логистическите пътища, които осигуряват сериозна добавена стойност на икономическите проекти. В този смисъл интересен проект е ро-ро линията Бургас - Новоросийск - Поти", заяви посланикът на Руската федерация.

Рано е още да се каже каква ще бъде точната конфигурация на тези газопреносни маршрути, заяви дипломатът по повод оповестения меморандум между „Газпром", Edison SpA и DEPA за доставка на природен газ от Русия по дъното на Черно море през трети страни за Гърция и от Гърция за Италия.

"Ситуацията постоянно се променя, икономическите проекти еволюират доста динамично. Затова бих казал, че няма нищо невъзможно", каза още той.

Посланикът коментира, че български строителни фипми могат да участват в изграждането на инфраструктурни обекти за Световното първенство по футбол през 2018 г, ако спечелят съответните търгове.

"Веднага се сетих за зимната олимпиада в Сочи през 2014 г., когато българските строители присъстваха, бих казал, много видимо и символично. Предполагам, ви е известно, че олимпийският факел, който приковаваше вниманието на феновете и медиите, беше дело на българска компания", заяви Исаков.  Според него този пример показва, че всичко е възможно, но разбира се, има и специфични моменти. "Известно ви е, че в отговор на незаконните санкции от страна на ЕС бяхме принудени да вземем ответни мерки, за да защитим пазара си. Потърпевши се оказаха някои европейски производители. Но примерът с унгарските ни партньори, а и не само с тях, показва, че има различни възможности. Без да извършваме директен стокообмен, чрез производствено коопериране, можем да смекчим санкциите. Това могат да бъдат съвместни предприятия и производства", коментира още Исаков.

Според него не трябва просто пасивно да бъдат използвани възможностите, а съвместно да се генерират такива, да се проявява воля и да се отстояват интересите. "Много ми допада едно понятие, което напоследък се използва доста често - „икономически патриотизъм". Става дума за защита и отстояване на собствените си национални интереси. Ако погледнете политикономическата карта на Европа, ще установите, че доста страни избират не просто да си посипят главата с пепел в тази сложна ситуация на санкции и контрасанкции,те действат, проявяват политическа воля, отстояват икономическите си интереси и постигат доста резултати", заяви още посланикът на Руската федерация .

"През настоящата учебна година Русия предлага безплатно обучение на 150 български студенти, през 2017 плановете са такова да получат 190 българи. Най-голям е интересът към хуманитарните специалности, правото, икономиката, архитектурата, нефт и газ, геологията", изтъкна дипломатът.

Винаги сме се отнасяли отрицателно към всякакви опити за изопачаване на историята, особено когато това се прави в угода на някакви моментни политически интереси, коментира Исаков в навечерието на 3-ти март и определи подобни опитикато „обидни дори по отношение на паметта на десетките хиляди хора, отдали живота си за това историята да бъде такава, каквато е"

"Приказките за „съжителство" и „присъствие", подобни странни евфемизми, ме карат да изпитвам не само недоумение, но и неудобство. Трудно е да опиша дипломатично това чувство, но когато става дума за 5 века чуждо иго, когато знаем за толкова много трагични събития от онзи период, използването на подобни думи ми се струва най-малкото некоректно. Според мен, хората, които използват подобни термини, трябва да си поприказват, например, с потомците на преживелите трагедията в Батак", заяви още той.

По думите му историята на България е побрала в себе си наследството на траките, Древна Гърция, Древен Рим, Византия и се е получила една невероятна сплав, която често не се оценява дори от самите българи. Именно затова това е колосално богатство без аналози в Европа.

"Високо ценя и природните богатства на България - Дяволското гърло, великолепните водопади, планини, плажни ивици. Такова огромно разнообразие на една сравнително компактна територия би могъл да сътвори само Бог, който, видимо, е обикнал българите още от самото начало и затова ги е дарил с такива богатства. България за мен е страна на постоянните открития, а най-главното откритие - това са българите - един древен, мъдър и уникален народ, дълбок по своя характер. Не само като посланик на Русия, но и просто като руснак съм впечатлен от положителното отношение на българите към Русия, познаването на нейната култура", аргументира се дипломатът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай