"Ю Ес Ей Тудей": САЩ изхарчили $400 млн за сирийските бунтовници

"Ю Ес Ей Тудей": САЩ изхарчили $400 млн за сирийските бунтовници | StandartNews.com

Лавров и Кери подготвят среща между Асад и опозицията

Пентагонът е похарчил 384 милиона долара за програмата за подготовка на отрядите на сирийската умерена опозиция (т.нар. Нови сирийски сили) за борба с терористичната групировка "Ислямска държава", преди да решат да се откажат от нея. Това твърди електронното издание на американския в. Ю Ес Ей Тудей, цитирайки интервюта и данни за разходите.

Първоначално бил планиран общ бюджет от 500 млн. долара през 2015 г. за подготовката на 3000 бойци, които да се сражават срещу ислямистите. От 2016 г. броят им трябвало да се увеличи на 5000 годишно, ако програмата не беше претърпяла неуспех. За времето, в което програмата действаше, американските инструктори подготвили 180 души, от които в бойни действия сега участват 145, като 95 от тях са в Сирия. От планираните от Пентагона четири лагера за инициативата в Близкия изток действат само два.
От американското министерство на отбраната оспориха информацията за похарчени по 2 милиона долара на обучен боец, заявявайки, че разходите са били много по-ниски - по 30 000 долара на човек. Голямата част от средствата беше похарчена за покупка на оръжие, боеприпаси и оборудване, част от което и сега е в складовете на оглавяваната от САЩ международната коалиция. Вложените от нас средства в сирийската програма за подготовка и снабдяване не бива да се оценяват само от финансова гледна точка, каза говорителката на Пентагона Елиса Смит.

В същото време държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров обсъдиха по телефона международните усилия за започване на политически преговори между сирийските власти и опозицията. Това се посочва в изявление на руското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

В телефонния разговор, състоял се по инициатива на Вашингтон, е била обсъдена и борбата срещу "Ислямска държава" и други терористични групи в Близкия изток. В последно време Лавров и Кери провеждат често телефонни разговори в търсене на решение за изход от кризата в Сирия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай