Четвъртък,

Японски робот мори коронавируса

От: Стандарт -
Японски робот мори коронавируса
A
A
A

Робот, разработен от японската компания Farmroid за борба с грипния вирус, успя да прочисти пода и стените от коронавирус в една от японските болници. Фирмата планира да започне продажбата на андроида през юли тази година, съобщи вестник "Асахи".

Роботът UV Buster облъчва повърхностите с по-къси вълни на ултравиолетовите лъчи, които имат повече разрушителни свойства от обикновените, проникващи през озоновия слой. Роботът може да унищожи до 99,9% от грипния вирус за около 2,5 секунди от разстояние 10 см.

От болницата към медицинския факултет на университета "Нихон", където е проведен експериментът, потвърдиха унищожаването на коронавируса. Болницата възнамерява да използва робота, за да не допусне разпространението на коронавируса и да се подготви за евентуална втора вълна на заболяването.

Андроидът може да бъде използван в медицинските учреждения, летищата и търговските организации. Ултравиолетовите лъчи, които използва UV Buster, са опасни за човека, затова при предоставянето на "услугите" му ще трябва да се спазват строги правила за безопасност.

От компания Farmroid съобщават, че UV Buster ще се продава на цена, която да е конкурентна на чуждестранните аналози. Производителят не предвижда роботът да се предлага на частни лица.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички