Япония на финалната права за промените в сигурността

Япония на финалната права за промените в сигурността  | StandartNews.com

Горната камара на японския парламент трябва да гласува законодателство, което ще позволи промяна в политиката за сигурност на страната. Новите мерки ще позволят японски военни сили да участват в операции в чужбина за първи път от Втората световна война насам, информира BBC.

Законопроектът се очаква да мине, въпреки публичните протести, тъй като коалицията зад министър-председателя Шинзо Абе контролира горната камара.

В същото време обаче от опозицията започна дебати по проект за резолюция за некомпетентност на премиера . Документът е внесен от опозиционната Демократическа партия, предаде РИА Новости. Според правилата на законодателния орган, обсъждането на резолюцията е с приоритет и това ще позволи на опозицията да забави приемането на пакета законопроекти за сигурността.

В опита си да забави приемането на новите мерки вчера дори се стигна почти до физическа саморазправа в японския парламент.

Приетата конституция в Япония след Втората световна война забранява на станата да използва военна сила за разрешаване на конфликти, изключение прави самоотбраната.

Правителството обяви, че промените, приветствани от Вашингтон, са важни за посрещане на новите предизвикателства - най-вече съседен Китай. Но опонентите на промените смятат, че нарушават пацифистката конституция и може да въвлекат Япония в американска военна авантюра по света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай