Ядрен удар? US генерал разкри реакцията на САЩ

Кевин Райън коментира подобна сложна ситуация

Ядрен удар? US генерал разкри реакцията на САЩ | StandartNews.com

Пенсионираният бригаден генерал от армията на САЩ Кевин Райън смята, че ако Русия реши да използва ядрено оръжие, тогава на Запад: "най-вероятно няма да отговорят на това с военна сила".

Райън призна в интервю за RTVI, че Америка и страните от НАТО нямат ясна инструкция как да отговорят на евентуален руски ядрен удар на територията на Украйна. 

Райън е легендарна фигура. Вярно е, че в Русия тази фамилия е по-скоро известна не защото се интересуват от геополитика, а заради филма на Стивън Спилбърг "Спасяването на редник Райън".

Той изброи няколко възможни сценария, които САЩ могат да предприемат в случай на руска атака. Това е доставка на оръжия с голям обсег на Украйна и увеличаване на броя на учебните проекти, които САЩ днес организират и провеждат съвместно с военните на Украйна. 

Американският генерал не изключва, че американците могат да предприемат още един ход: да поставят военните в тила, за да гарантират сигурността на териториите, съседни на украинската граница. „

Реакцията на Запада ще зависи, наред с други неща, от това как Русия може да използва ядрени оръжия, каза източникът.„Ударът може да бъде за сплашване, срещу конкретна военна формация, за блокиране на пътя на украинските войски или срещу военна инфраструктура“, продължава Райън. 

„Ако се използват оръжия в някакъв ограничен формат, без човешки жертви, тогава това вероятно няма да предизвика никакъв вид стратегически отговор.“ 

Бившият военен аташе на посолството на САЩ в Русия е сигурен, че е невъзможно да се подготви ядрена атака. Въпреки това, заявява той, американците могат бързо да осигурят медицинска помощ на хората след удара. Например, да подготвят специални костюми, които предотвратяват попадането на радиоактивни частици върху кожата.

Пенсионираният генерал Райън даде да се разбере, че разговорът между разузнавателните служби по въпроса за контрола върху ядрените оръжия между Русия и САЩ продължава, пише Блиц..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай