Въздушни инциденти с жертви над Северна Добруджа

От Министерство на отбраната на Румъния потвърдиха за жертвите

Въздушни инциденти с жертви над Северна Добруджа | StandartNews.com

Общо 7 военни загинаха при трагичен инцидент в два епизода в румънско небе. Първо изтребител МиГ-21 LanceR изчезна от радарите, а след това изпратеният да го издирва хеликоптер катастрофира. По-късно от Министерство на отбраната на Румъния потвърдиха, че всички военни - и пилотът на самолета, и тези във вертолета, са мъртви, предаде dir.bg.

Официалните данни сочат, че изтребителят се е разбил заради неблагоприятни атмосферни условия 13 минути след излизатенето си за въздушен патрул над Северна Добруджа. МиГ-ът е излетял от авиобаза "Михаил Когълничану" в 19:50 часа и е загубил връзка с контролната кула в 20:00 часа. Три минути по-късно изчезва от радарите в район близо до село Когеалак в окръг Констанца.

20 минути по-късно от същата авиобаза, за да издирва изтребителя, излита хеликоптер IAR 330-Пума. Неговият пилот докладва за лоши метеорологически условия и получава указания да се върне, но на 11 км от базата също се е разбива. Всички на борда са загинали.

В Румънските медии първоначално се прокрадна надежда, че поне пилотът на изтребителя е успял да катапултира успешно и може да бъде открит жив. В ранните часове на днешия ден стана ясно, че и той е сред загиналите.

От Генералния щаб на румънските ВВС и Военната прокуратура към Военния трибунал в Кюстенджа продължават разследването на обстоятелствата.

Трагичният инциент се случва на фона на руската инвазия в съседна Украйна и активното участие на Румъния в упрепването на Източния фронт на НАТО. Според проукраинския Телеграм канал "Реална война", за да огледа произшествието, на място е изпратен и самолет от ВВС на Великобритания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай