Кораб отплава от Одеса за Варна, какво се чака

След излизането на Русия от Черноморската зърнена инициатива

Кораб отплава от Одеса за Варна, какво се чака | StandartNews.com

Втори кораб със зърно напусна в събота пристанището на украинския град Одеса след излизането на Русия от Черноморската зърнена инициатива миналия месец.

Той плава за България, съобщи в социалната мрежа Телеграм украинският депутат Олексий Гончаренко, цитиран от Ройтерс. Народният представител помести в публикацията си и снимка, за която посочва, че е от потеглянето на плавателния съд, информира БТА.

Контейнеровозът "Примус" под флага на Либерия се движи от Одеса в посока пристанище Варна в България, съобщи агенция Интерфакс-Украйна, като се позова на базата данни "Марин Трафик" (MarineTraffic).

Благодарение на сключеното под егидата на ООН зърнено споразумение Украйна успя въпреки руската инвазия да изнесе десетки милиони тонове зърно през трите морски порта на Одеса.

След като Русия излезе от сделката, нейните въоръжени сили започнаха да подлагат украинските пристанища на масирани удари с ракети и дронове, отбелязва Ройтерс.

Междувременно Киев получи и първата пратка снаряди от ЕС.

Първите няколко хиляди 122-милиметрови фугасни артилерийски снаряди с пълен заряд, произведени в партньорство с един от холдингите за боеприпаси в Източна Европа, бяха доставени на Украйна, предадоха Укринформ и УНИАН.

Те са предназначени за артилерийските системи Д-30 и 2С1 "Гвоздика" и ефективно поразяват вражески позиции, отбранителни линии и бронирани превозни средства, съобщи компанията "Юкрейниан армър" във "Фейсбук". Тя отбеляза, че "снабдяването на артилеристите с такива снаряди е ключът към успеха на контранастъплението".

"След като възстановихме връзките за сътрудничество и обединихме производителите на компоненти от няколко европейски държави, ще продължим да доставяме хиляди снаряди от този вид на украинските защитници", подчертаха от "Юкрейниан армър".

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников публикува снимка на самоходна гаубица "Богдана" украинско производство, използвана на фронта, и обеща, че скоро ще има още такива гаубици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай