Всички пътища водят Понта към Президентството

При победа на премиера и хлябът, и ножът ще са в левицата

Всички пътища водят Понта към Президентството | StandartNews.com

Социолозите му дават 8% преднина на вота утре

Букурещ - София. Утре румънците ще изберат наследник на Траян Бъсеску, който изкара два мандата на президентския пост. Битката е между премиера Виктор Понта и подкрепения от дясна коалиция кмет на Сибиу Клаус Йоханис. Първият тур на 2 ноември бе убедително спечелен от премиера с 40,3 на сто от гласовете. Кметът на Сибиу тогава получи 30,4% подкрепа при 53-процентова избирателна активност. До вчера всичко в Румъния бе в полза на Виктор Понта. Дали ще е такъв случаят в неделя вечерта, не е 100% сигурно, предупреждават журналисти от северната ни съседка, като припомнят предишни президентски избори. Ясно е обаче, че има всички предпоставки Понта да стане държавен глава, което ще означава на практика, че всички институции ще попаднат в ръцете на Социалдемократическата партия, която е наследница на някогашните комунисти.

Ако броят на плакатите и агитационните материали по улиците на Румъния беше критерий за успех на изборите, то на Виктор Понта победата утре му е в кърпа вързана. Ако резултатите от европейския вот, който бе спряган като репетиция за президентския, са критерий за изхода от неделните избори, то румънският премиер ще бъде следващият държавен глава в северната ни съседка. Социолозите също предричат победа на левия кандидат. Според всички проучвания от тази седмица 54 на сто от румънците ще предпочетат Виктор Понта пред 46%, които ще гласуват за десния кандидат Йоханис Клаус.
"Виктор Понта ще спечели", убедена е и Андреа Пиетрошел.

Скептици обаче има

"Скандалите, които белязаха предизборната кампания, все пак могат да се окажат решаващи. Въпреки че социолозите предричат триумф на Понта, кой ще победи, ще стане ясно в неделя", смята Лука Никулеску, който е главен редактор на румънската редакция на радио "Ер Еф И". "Да не забравяме президентските избори през 2004 и 2009 г., когато до последните дни преди втория тур проучванията даваха убедителна преднина на кандидатите на левицата, но в крайна сметка победиха десни кандидати", напомня той.

Според социолозите до урните утре ще отидат 57% от румънците. Според някои журналисти обаче, активността може да достигне и 70%, защото президентските избори привличат най-много избиратели. "Президентът в Румъния има повече правомощия от българския си колега, но по-малко от френския държавен глава", отбелязва Лука Никулеску. В последните години те бяха засилени от решения на Конституционния съд. Президентът има правомощия в международната политика и представлява Румъния на срещите на върха на ЕС.

Номинира посланиците, шеф е на тайните служби

и на Съвета за национална сигурност.
Според анализатори изборът на Понта за президентския пост ще внесе стабилност в страната, която доскоро беше в тежка рецесия по време на глобалната финансова криза, а днес провежда структурни реформи с финансиране от МВФ. Не всички обикновени румънци обаче са на това мнение. "Ако спечели, бившите комунисти ще вземат цялата власт в Румъния и, ако досега не съм емигрирала, мисля, че сега ще го направя", сподели разтревожено Лаура Щефан, която работи в неправителствената "Експрет Форум", чиято основна мисия е борбата срещу корупцията.

Фаворитът Виктор Понта

Затворникът Нъстасе го изстреля в политиката

42-годишният Виктор Понта е фаворитът в изборите. Бивш прокурор, влязъл в политиката през 2001 г., той дължи светкавичната си кариера на бившия премиер Адриан Нъстасе, който бе осъден на строг затвор през 2012 г. заради корупция. Неговите критици го упрекват в двойствени изказвания за спазването на европейските ценности. Двете години от мандата му като премиер бяха белязани от непрекъсната конфронтация с десноцентристкия президент Траян Бъсеску и опити, критикувани от ЕС и САЩ, да ограничи пълномощията на съдебната система.

Претендентът Клаус Йоханис

Германецът от Сибиу е 3 мандата кмет

Клаус Йоханис e 55-годишен. Представител на германското малцинство, влиза в политиката през 2000 г., когато става кмет на Сибиу, Централна Румъния. За трите си мандата издигна града до западните стандарти и го превърна в една от най-предпочитаните туристически дестинации на страната. Един икономически успех, който този мъж, не особено словоохотлив, привърженик на "добре свършената работа", иска да повтори за цяла Румъния.

Обвиняван, че не е истински румънец, той е упрекван също от Социалдемократическата партия, че няма деца и че предпочита да инвестира в недвижими имоти. Имиджът му на честен човек бе накърнен от Националната агенция по прозрачност, която го критикува, че е бил член на надзорния съвет на местна компания, като в същото време е изпълнявал длъжността си на кмет, което е несъвместимост, санкционирана от закона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай