Вторник,

Вселенската патриаршия признава МПЦ като Охридска архиепископия

От: Агенция Стандарт -
428
Вселенската патриаршия признава МПЦ като Охридска архиепископия
A
A
A

Синодът на Вселенската патриаршия отстрани 55-годишната схизма върху Македонската православна църква и реши да установи канонично и евхаристийно общение между македонските епископи, свещеници и народа. Това се казва в официално съобщение на Вселенската патриаршия, цитирано от БГНЕС.

Това на практика означава, че Вселенската патриаршия признава МПЦ и вече ще може да отслужва с нея.

От информацията става ясно, че църквата е призната като Охридска архиепископия.

Ето и пълен текст на официалното изявление на Вселенската патриаршия:

"Светият и свещен Синод, който се събра днес, понеделник, 9 май 2022 г., под председателството на Н.Пр. Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей обсъди подробно църковния въпрос за Скопие и след като оцени в заключителната фаза жалбата, подадена до Църквата майка от тази църква, както и жалбите на държавата Северна Македония, реши следното:

1) Приема в евхаристийно общение йерархията, клира и народа на Църквата под ръководството на архиепископ Стефан, лекувайки раната на схизмата и осигурявайки "елей и вино" за раната на нашите православни братя и сестри. За тази цел се издават и съответните патриаршески и синодални сборници.

2) Предоставя на Светата църква на Сърбия уреждането на административните въпроси между нея и църквата в Северна Македония в рамките на каноничния ред и църковната традиция.

3) Признава за име на тази църква "Охридска" (което означава областта на нейната юрисдикция само в границите на територията на държавата Северна Македония), както е обещано писмено на Вселенската патриаршия и нейния предстоятел, като изключва термина "македонска" и всякакви други производни на думата "Македония".

Вселенската патриаршия продължава да се интересува от растежа, напредъка и стабилността на тази църковна единица в Охрид, както е било през вековете за всички поместни православни църкви, като "гостилница на любовта, извор на благочестието на нацията на православните християни" (Драмас Павел).

БГНЕС припомня, че Сръбската православна църква в края на миналата година призова за срещу между патриарх Порфирий и главата на МПЦ Стефан. Но до момента нямаше информация за подобна среща. В същото време политици от РСМ и местен владика непрекъснато лобираха пред Вселенския патриарх за признаването на МПЦ и обявяването ѝ за автокефална църква.

Преди години от МПЦ поискаха Българската православна църква да бъде обявена за тяхна църква-майка, но веднага след като бе сформирана комисия към Светия синод на БПЦ по този въпрос, владиците от Северна Македония започнаха да се обръщат за съдействие директно към Вселенската патриаршия.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички