Понеделник,

Връх на човешката глупост! Къде забраниха Достоевски

От: Редактор -
253
Връх на човешката глупост! Къде забраниха Достоевски
A
A
A

Уникална човешка тъпотия! 

Университет в Милано отмени курс лекци за един от най-великите писатели в историята на човечеството - Фьодор Достоевски. Обяснението -  поради настоящата враждебна инвазия на Украйна от Русия, съобщава Марица.

Паоло Нори, италиански писател, който бил поканен да изнесе лекция от четири части за Достоевски в университета в Милано-Бикока, изрази разочарованието си във видео в Instagram, след като получил известие, което го информирало, че курсът му е "отложен". В имейла пишело: "Уважаеми професоре, заместник-ректорът по дидактика ме информира за взетото от ректора решение да отложим курса по Достоевски. Това се налага, за да се избегнат всякакви противоречия, особено вътрешни, по време на силното напрежение."

"Осъзнавам, че това, което се случва в Украйна, е ужасно и ми се плаче само като си помисля за войната. Но това, което се случва в Италия, е нелепо. Не само да си жив руснак в Италия днес е погрешно, но и да си мъртъв руснак, осъден на смърт през 1849 г., защото е чел нещо забранено. Не е за вярване, че италиански университет ще забрани курс за автор като Достоевски.

Творчеството на Достоевски включва емблематични екзистенциални заглавия като "Записки от подземието", "Престъпление и наказание" и "Братя Карамазови". Достоевски е осъден на смърт за четене на забранени книги през 1849 г. за дейността си с "радикална интелектуална дискусионна група", наречена Петрашевски кръг.

Екзекуцията му е спряна в последния момент, но той излежава четири години в сибирски трудов лагер за стремежа си към интелектуална свобода", обяснява във видеото си Нори.

Клипът получава голяма популярност сред неговите почти 20 000 последователи и до сряда сутринта "Достоевски" се превръща в тема в Twitter. Реакцията срещу решението е била главно негативна.

Бившият министър-председател на Италия Матео Ренци написа в Twitter: "В това време трябва да учим повече, а не по-малко: в университета имаме нужда от учители, а не от неспособни бюрократи".

Някои потребители на Twitter цитират самия Достоевски: "Можеш да бъдеш искрен и все пак да си глупав".

 

.

 


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички