Войната в Украйна заплашва най-милото на британците

Недостигът на храни може да принуди една трета от популярните малки магазинчета в страната да затворят

Войната в Украйна заплашва най-милото на британците | StandartNews.com

Недостигът на храни заради войната в Украйна може да принуди една трета от популярните малки магазинчета, продаващи традиционното британско ястие fish and chips (риба с пържени картофки), да затворят.

Бизнес лидери в тази традиционна британска хранителна индустрия призоваха правителството да изработи дългосрочна стратегия на фона на кризата с хранителни продукти, защото в противен случай една трета от местата за продажба на fish and chips ще бъдат принудени да затворят.

Те предупредиха, че четирите ключови съставки, които са необходими за традиционния fish and chips, са сериозно засегнати от продължаващия конфликт между Русия и Украйна, а това принуждава магазините да променят менюто, да увеличават цените и в най-лошия случай да престанат да работят.

Причината за проблема е в това, че Великобритания е силно зависима от доставките на слънчогледово олио от Украйна и на бяла риба от типа треска, която идва от Русия.

Повече от 50% от олиото за магазинчетата за fish and chips идва от Украйна, а използването на алтернативи като рапично или палмово олио оскъпяват продукта.

Около 40% от бялата риба пък идва от Русия, а санкциите на Великобритания правят опита за замяна труден, защото уловът на такава риба в Северно море е по-малък, а доставянето по-скъпо.

Освен това торовете за картофи, идващи основно от Русия, вече са с утроени цени, а брашното, използвано за миксовете от рибно тесто, също идва от района.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай