Военно учение завърши фатално. Хеликоптер се разби в Австлалия

Членове на екипажа в неизвестност

Военно учение завърши фатално. Хеликоптер се разби в Австлалия | StandartNews.com

Съвместно военно обучение между Австралия и Съединените щати е прекратено след катастрофата на австралийски военен хеликоптер, предаде Франс прес.

Вертолетът "Тайпан" (MRH-90) се разбил вчера край остров Хамилтън в североизточния австралийски щат Куинсланд. Четиримата членове на екипажа са в неизвестност, съобщи министърът на отбраната Ричард Марлс.

Съединените щати и Австралия, които са близки съюзници в Индо-тихоокеанския регион, провеждаха ученията "Сабя талисман" заедно с още 11 държави, отбелязва Ройтерс. Предвидено бе австралийският министър на отбраната и американският му колега Лойд Остин да отидат да наблюдават маневрите в северната част на Куинсланд след края на днешните си разговори в регионалната столица Бризбън.

Общо 30 хиляди военни от двете страни, както и от съюзници като Япония, Южна Корея, Франция и Германия, участваха в спрените учения. За момента не е ясно дали маневрите, които по програма приключват на 4 август, ще бъдат възобновени, посочва АФП.

Преди инцидента австралийските въоръжени сили обявиха, че планират да заменят своите остаряващи европейски хеликоптери "Тайпан" с "Блек хоук" американско производство.

Австралия като цяло се превъоръжава, по-конкретно със системи с голям обсег, за да може да се отбранява срещу потенциални противници като Китай, отбелязва АФП, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай