Военачалникът на Косово

Военачалникът на Косово | StandartNews.com

Хашим Тачи е любимец на Вашингтон, но и до днес е недолюбван в Сърбия

Приятелите му по време на войната го наричали Змията

След повече от 10 часа преговори, три опита за гласуване, сълзотворен газ и няколко сбивания, на 26 февруари парламентът на Косово избра новия президент на страната - досегашния външен министър и бивш премиер Хашим Тачи. Изборът на бившия партизански лидер раздели за пореден достатъчно разединената балканска държава. И докато противниците на Тачи хвърляха коктейли "Молотов" по полицията, неговите поддръжници се разхождаха по улиците на Прищина, развявайки албански, косовски и американски знамена, и стреляха във въздуха, за да изразят радостта си от победата.

Според някои изборът на Тачи не е бил изненада, а той отдавна не криел амбициите си да бъде запомнен като държавник. Това става и причина много от водещите фигури от опозицията, които в миналото бяха негови партньори, сега да се обърнат срещу Тачи, твърдейки, че той е силно корумпиран и жаден за власт. Изборът пък му се смята за предварително предопределен, тъй като мнозина определят новия президент за пионка на Вашингтон и Брюксел - по време на гласуването в парламента в залата бяха ръководителят на офиса на ЕС в Косово и американският посланик.

Смята се, че Тачи се превръща в човек на САЩ още по време на преговорите с Белград през 1999 г. в Рамбуйе, след което започва да е приеман като военачалник на Косово. Изборът му за президент пък е направен 2 г. преди гласуването. Тачи

става част от политическа сделка

през есента на 2014 г., сключена с Демократичния съюз на Косово като изход от кризата в страната след парламентарните избори през пролетта на същата година. Партията на Тачи спечели най-много гласове в 120 местния парламент, но те не бяха достатъчни да състави сам правителство и да продължи да бъде премиер. След дълги пазарлъци и съответния натиск от страна на международните институции, се стигна до сделка с второ класирания Демократичен съюз на Косово. Неговият лидер Исмаил Иса стана премиер, Тачи пое външното министерство с уговорката, когато на 7 април 2016 изтече мандатът на досегашния държавен глава, чаровната Афиете Яхияга, двете партии да подкрепят избора на Тачи за държавен глава. По подобие на германския модел, президентът на Косово се избира от парламента и има надпартиен и представителен характер. В този смисъл ролята му е главно да подкрепя диалога между основните политически играчи в държавата, да насочва действията им към реформи и да бъде морален гарант на посоките на обществено развитие.

Тъкмо тази надпартийна и морална позиция на Тачи се оспорва от косовската опозиция. Още при сключването на договора през есента на 2014 г. с Иса, бяха отправени обвинения, че управляващата коалиция е съставена не на основата на съдържателни политически програми за реформи, а заради това да бъдат разпределени апетитните постове в управлението на държавата. И по-специално този на президента. В същото време на Тачи приписват автократични маниери на политическо поведение, липса на диалогичност и безкомпромисност, което по-скоро разединява обществото и партиите, отколкото обединява. И то в период, когато парламентът от пролетта на 2014 г. напрактика е блокиран и при всеки опит да започне работа се намира някой депутат от опозицията да хвърли димни и сълзотворни бомби в залата или да предизвика скандал.

На всичко отгоре името на 47-годишният бивш командир на Армията за освобождение на Косово се появява през 2010 г. в доклад на Съвета на Европа "за нечовешкото третиране на хора и

незаконен трафик на органи

в Косово". Тачи е споменат 24 пъти в документ от 29 страници. Докладът обвинява новия президент в множество престъпления и го определя като "един най-опасните членове на подземния свят". Друг доклад - на НАТО от 2011 г., публикуван от британския "Гардиън", посочва Тачи като "голяма риба" на организираната престъпност в страната. Дори бившият прокурор на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия Карла дел Понте, която не може да бъде смятана за просръбски настроена, обвинява лидера на АОК в трафик на хора и човешки органи. През август 2011 ЕС създаде специална комисия за разследване на обвиненията за трафик на органи - и дали Тачи е бил ангажиран с тях. Запитан за тези обвинения, включително за твърденията, че косовски албанци са отвличали сърби през войната и са вадили черните им дробове в тайна "жълта къща" в Албания, Тачи прави гримаса на погнуса. "Нищо такова не се е случвало, никога. Нямаме какво да крием", казва той.

Тачи коментира, че опитът му от войната го е научил да запазва търпение през шестте месеца на 12-часови преговори тази година, в които е бил изправен пред бившия си враг, премиера на Сърбия Ивица Дачич. През войната Дачич е бил говорител на бившия сръбски лидер Слободан Милошевич, чиито сили безуспешно опитвали да заловят и убият Тачи. "Не беше лесно да седим един срещу друг на масата, при положение, че сме били кръвни врагове," казва Тачи, спомняйки си първото си неловко ръкостискане с Дачич. По негови думи обаче прагматизмът в крайна сметка надделял. Признанието в родината му като бивш войник също спомогнало за това.

Тачи произлиза от фермерско семейство от косовския регион Дреница, сърцевина на албанската съпротива срещу сърбите. Той

твърди, че бунтът е в кръвта му

Дядо му по бащина линия се е сражавал срещу нацистите, а след войната семейството му било от заклети антикомунисти, борили се срещу сръбските сили. Активист от ранна възраст, той се ангажира с политиката, когато посещава семейството си във Виена и Париж през 80-те и вижда "нормалния" живот, далеч от сръбските полицейски палки. Тачи минава в нелегалност и се присъединява към Армията за освобождение на Косово.

Макар някои политици, като първият президент на Косово - Ибрахим Ругова, да отдават предпочитание на мирната съпротива в духа на Ганди, Тачи е категоричен поддръжник на въоръжената борба. "Сръбският режим не можеше да бъде преборен с усмивки и прегръдки," казва той. Като сериозно постижение на Тачи се смята трансформирането на тромавата и разединена АОК в единна военна машина в края на 90-те, когато се засилват сблъсъците със сръбските сили. По думите на съратниците му, през войната той е преминавал планинската граница между Косово и Албания над 50 пъти, облечен в износена камуфлажна униформа, и избягвал сръбските снайперисти, газейки в снега до кръста. Когато Тачи ръководи кървава партизанска война в косовските планини, той е толкова умело се изплъзва от властите, че съратниците му го наричат Змията.

Тачи се опитва да пребори и репутацията си на "мачо" и дори изненадва най-близките си съветници, като заема позиции за отстояване гражданските права на гейовете. С политиката идват и радостите от живота, като любовта към хубавите италиански вина, карането на ски и замяната на камуфлажната униформа с тъмни костюми на елитни дизайнери.
Въпреки опитите му ситуацията в Косово от месеци насам ври и кипи. В това число и на самия 26 февруари, когато парламентът избираше нов държавен глава. Уличната и площадна битка пред парламента не бе най-доброто поздравление за новия президент. Да бъде държавен глава е логичен връх и вероятен завършек на неговата политическа кариера като един от строителите и създателите на независимо Косово. Но така или иначе той застава начело на разединена държава, която има да решава важни въпроси: продължаване на диалога с Белград за правата на сръбското малцинство, проявите на насилие и изясняване на военните престъпления, все по-нарастващата корупция в управлението, масовата бедност и динамичното изселване на косоварите към Европа. Ако успее да направи това със специфичните и не особено щедри средства, които му предлага президентския пост, Тачи може и да успее да слезе с достойнство от сцената. В противен случай общественият хаос и вълната от недоволни ще продължи да се разраства, а непредвидимите последици биха били напълно възможни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай