Внимание! Знакови думи от премиера на Полша

Какво каза Метеуш Моравецки

Внимание! Знакови думи от премиера на Полша | StandartNews.com

Полша ще продължи да налага ветото си върху европейския пакт по миграцията, заяви премиерът Матеуш Моравецки, докато блокът се опитва да постигне споразумение за система за разпределяне на търсещите убежище, които достигат Европа без помощта на официалните канали, предаде Ройтерс.

Водещият представител на ЕС по въпросите на миграцията заяви, че блокът е готов да постигне споразумение за справянето с нелегалната миграция, скоро след като вчерашните разговори на министрите не доведоха до окончателно споразумение.

Както Берлин, така и Рим са притеснени от нарастването на броя на пристигащите мигранти преди ключови избори, отбелязва агенцията. Управляващата в Полша партия "Право и справедливост" също се готви за избори на 15 октомври и едно от ключовите ѝ обещания е да защити Полша от нелегалната миграция. Тя обяви, че в деня на гласуването ще се проведе и референдум по въпроса.

"Ще присъствам следващата седмица на заседание на Европейския съвет, където ще наложа отново ветото си на нелегалната миграция", заяви Моравецки в изявление по телевизията.

"Това е опит за посегателство не само над суверенитета на Полша и други страни членки, а и опит за дестабилизиране на ЕС по недемократичен път", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай