Вкарват с кораби имигранти в Европа

Вкарват с кораби имигранти в Европа | StandartNews.com

В рамките на три дни италианският флот спаси миналата седмица два товарни кораба с общо над 1200 имигранти, главно от Сирия, носещи се по бурните вълни към бреговете на Ботуша. И двата кораба, "Блу скай ем" и "Езадин", бяха с повредени двигатели, а екипажът от трафиканти бе избягал, след като бе програмирал навигацията на автопилот към Италия. Според Световната организация по миграция трафикантите купуват стари кораби, прибират между 1000 и 8000 евро от пътник и напускат мостика, печелейки над 1 милиона долара от плаване.

Трафикантите отплават от Турция за Италия и бягат, докато са в открито море

Имигрантите използват вече нов маршрут до Европа, сочат данните на Европейска агенция за външните граници "Фронтекс". За да достигнат до Европа, имигрантите използват товарни кораби от Турция за Италия. "Определено е открит нов маршрут", потвърди говорител на "Фронтекс". От юли 2014 г. насам бреговата охрана в Италия е заловила 17 товарни кораба с дължина около 100 метра. Всеки желаещ да се добере нелегално до "обетованата земя" плаща до 6000 евро и даже 8000, което е над три пъти повече, отколкото дават имигранти от Западна Африка, които прекосяват Средиземно море от Либия към Италия.

Последният инцидент е станал миналата седмица, когато по време на операция "Фронтекс" заедно с италианската брегова охрана са заловени два товарни кораба - "Езадин" и "Блу Скай М". На "Блу Скай М", плаващ под молдовски флаг, е имало 796 имигранти, а на кораба "Езадин", плаващ под флага на Сиера Леоне, са пътували още 450 души, сред тях 60 деца. И двата кораба са плавали към Италия. Оценката на италианските власти е, че само от превозването на нелегалните на кораба "Езадин" контрабандистите са спечелили над 3 млн. евро. Не е много ясно какво всъщност е станало с екипажите на двата кораба - дали са избягали, когато бреговата охрана ги е засякла, или са се смесили с хората на корабите, за да не бъдат разкрити. От Европейската комисия обявиха, че това е особено тревожно и увериха, че бързо ще бъдат предприети съответните действия.

ООН: Светът не се справя с бежанците

Светът категорично не се справя с бежанската вълна, заляла Европа. Милионите бежанци, спасяващи се от Сирия и Ирак, показват безсилието на международната общност да пресече и разреши конфликтите, заяви върховният секретар на ООН за бежанците Антониу Гутериш. Това е най-мащабният емиграционен проблем след Втората световна война, добави Гутереш. Конфликтите в Сирия и Ирак са прокудили от тези страни над 3 милиона души. Задълбочава се кризата в Южен Судан, която вече се прехвърля в съседен Чад. Все повече се усложнява обстановката в Либия, към което се прибавя кризата в Украйна, припомни Гутериш.

Шествия в Германия "за" и "против" ксенофобията

Привърженици и противници на кампанията за ограничаване на имиграцията на мюсюлмани проведоха многолюдни демонстрации в Германия.
Движението "Европейци патриоти срещу ислямизацията на Запада" "Пегида", което организира седмични протести от октомври 2014 г., събра рекордните 18 000 души на протестен митинг в Дрезден. Същевременно контрадемонстрации се състояха в Берлин, Кьолн, Дрезден, Щутгарт и други германски градове. Известни политици и публични личности се присъединиха в протестите срещу "Пегида". Сред тях бяха бившият канцлер Хелмут Шмидт, бившата футболна звезда Оливер Биерхоф и др. Те подкрепиха инициативата на в. "Билд" да се протестира срещу ксенофобите под лозунга "Не на "Пегида", публикуван на първата страница на изданието. На втората и третата страници бяха отпечатани призиви в същия дух, отправени от 50 политици и знаменитости. В Берлин се събраха около 5000 контрадемонстранти. Те успяха да блокират протеста на стотици поддръжници на "Пегида". Общо 22 000 анти-Пегида демонстранти се събраха в Щутгарт, Мюнстер и Хамбург, според новинарската агенция DPS. В Кьолн властите изгасиха осветлението на катедралата на града, като предупреждение към поддръжниците на "Пегида", подкрепящи кненофобията и екстремизма. "Искаме да накараме консервативните християни, които подкрепят "Пегида", да помислят какво правят", заяви свещеникът на катедралата Норбърт Фелдхоф.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай