Вестервеле пристигна на посещение в Египет

Вестервеле пристигна на посещение в Египет | StandartNews.com

Кайро. Германският министър на външните работи Гидо Вестервеле пристигна в Кайро, където ще проведе преговори с египетското временно правителство, както и с поддръжници на отстранения от власт президент Мохамед Мурси, предаде АФП.

Говорител на германското външно министерство посочи, че визитата има за цел да окуражи връщането на Египет по пътя на демокрацията и тя е тясно координирана с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън, която посети Кайро тази седмица.

"Народът на Египет самостоятелно определя своята съдба", заяви Вестервеле на съвместна пресконференция с египетския си колега Набил Фахми.

"Досега не сме давали официални оценки на случващото се в Египет, но следим ситуацията с голямо внимание", добави той, като уточни, че Германия настоява за диалог с участието на всички политически сили за мирното разрешаване на кризисната ситуация в Египет.

Вчера стана известно, че преди визитата си в Египет Вестервеле е поискал разрешение за среща със сваления от власт президент Мохамед Мурси. Египетските власти са отхвърлили молбата, подчертавайки, че Мурси е обект на разследване, срещу него са повдигнати редица сериозни обвинения и той е под юрисдикцията на съдебните органи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай