Весна Пусич се отказа от битката за ООН

Весна Пусич се отказа от битката за ООН | StandartNews.com

Бившият хърватски министър на външните работи Весна Пусич се отказа от битката за поста на генерален секретар на ООН. В обяснението си за оттеглянето от състезанието Пусич припомня, че новата процедура за избор на нов генерален секретар на Световната организация е предизвикала голям обществен интерес.

Според Пусич след първото предварително гласуване в Съвета за сигурност е станало ясно, че "следващият ръководител ще бъде избран сред кандидатите, които са част от ООН или лица, които са работили или работят в ООН".

Независимо от факта, че има още няколко кръга за избор на нов генерален секретар в тази ситуация смятам, че шансовете ми не са реални и поради тази причина се оттеглям от състезанието, пише още Пусич, цитирана от БГНЕС.

Утре, 5-ти август, ще се проведе второто предварително гласуване в Съвета за сигурност на ООН във връзка с избора на нов генерален секретар на Организацията, който официално ще встъпи в длъжност от 1 януари 2017 г. За най-високия международен пост в света се борят 21 претенденти.

Гласуванията в Съвета за сигурност ще продължат докато определен кандидат получи подкрепа от всички постоянни членове на Съвета за сигурност и от поне четири непостоянни страни членки. Съветът за сигурност се състои от 15 членове – пет постоянни (САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция) и десет непостоянни. В момента непостоянните членове са Ангола, Египет, Япония, Малайзия, Нова Зеландия, Сенегал, Испания, Украйна, Уругвай и Венецуела. През текущия месец август председател на Съвета за сигурност е Малайзия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай