Великобритания номинира Джонатан Хил за еврокомисар

Великобритания номинира Джонатан Хил за еврокомисар | StandartNews.com

Лондон. Дейвид Камерън е номинирал Джонатан Хил, лидер на Камарата на лордовете, за следващ еврокомисар на Великобритания.

Лорд Хил от Оърфорд е бивш министър на образованието със сравнително нисък профил извън Уестминстър.

Редица бивши високопоставени министри бяха спрягани за ролята, включително Андрю Lansley и лорд Хауърд.

Новият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще посочи членовете на екипа си в следващите седмици, както й различните портфейли на различните страни.

Британски издания коментират дали Жан-Клод Юнкер, който във вторник се срещна с евродепутатите в Страсбург, ще му гласува доверие да го назначи на наистина влиятелен пост в Еврокомисията.

Според The Guardian решението на Камерън да се спре на член на Камарата на лордовете, може да се тълкува като знак, че той не се притеснява от частичния избор, с който ще трябва да се запълни мястото на лорд Хил.

Джонатан Хил координираше законодателната работа на торите в горната камара на британския парламент.

Ройтерс коментира, че се очаква той да играе ключова роля в усилията на премиера да преформулира отношенията на страната с Европейския съюз.

Мястото на Хил в Камарата на лордовете се поема от Баронеса Стоуел, бивш ръководител на корпоративните връзки в Би Би Си и бивш шеф на връзките с обществеността на трима директори на британската обществена медия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай