Великобритания изплаща компенсации на жертви на мъчения в Кения

Великобритания не приема, че е законово отговорна

Великобритания изплаща компенсации на жертви на мъчения в Кения | StandartNews.com

Лондон. Кенийци, измъчвани от британските колониални сили по време на въстанието Мау Мау ще получат обезщетение на обща стойност 20 млн. паунда, заяви външният министър на Великобритания Уилям Хейг.

Той заяви, че правителството на Обединеното кралство признава, че кенийци са били измъчвани и "искрено съжалява" за злоупотребите, които са се случили.

Адвокати на жертвите заявиха, че "най-сетне дойде признанието и правосъдието, което те са търсили в продължение на много години".

Хиляди души са били убити по време на въстанието Мау Мау срещу британското управление в Кения през 1950.

Хейг също обяви плановете си за подкрепа на изграждането на постоянен паметник на жертвите в столицата на Кения, Найроби.

"Бих искал да стане ясно сега, и за първи път, от името на правителството на Нейно Величество, че ние разбираме болката и несправедливостта, усетена от тези, които са участвали в събитията по време на извънредното положение в Кения", каза той в парламента.

"Британското правителство признава, че кенийците са били обект на изтезания и други форми на малтретиране в ръцете на колониалната администрация. Британското правителство искрено съжалява, че тези злоупотреби са се състояли", каза Хейг.

Според плана 5,228 жертви ще получат обезщетение  на стойност £ 19,9 милиона, след споразумение с адвокатите, действащи за жертвите, които се борят за обезщетение от дълги години.

Хейг подчерта, че Великобритания все още не е приела, че е законово отговорна за действията на колониалната администрация в Кения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай