Вторник,

Великобритания вади всички страни от червения списък. Кога?

От: Агенция Стандарт -
1297
Великобритания вади всички страни от червения списък. Кога?
A
A
A

Великобритания ще извади от утре всичките 11 страни от своя "червен списък" за пътувания по време на епидемията от COVID-19, защото вече има вътрешно разпространение на варианта „Омикрон“, съобщи днес пред парламента здравният министър Саджид Джавид, цитиран от Ройтерс.

В края на ноември правителството добави в този списък държавите от южната част на Африка, с което позволи оттам да пристигат само британски поданици и постоянно пребиваващи в кралството, които обаче трябваше да бъдат подлагани на карантина. Целта беше да се ограничи проникването на новия вариант на коронавируса в страната.

По думите на Джавид „Омикрон“ вече се разпространява в страната и по света и "червеният списък" вече не е ефективна мярка. Той добави, че за пристигащите от 11-те държави остава в сила общото изискване към всички пристигащи във Великобритания да предявяват отрицателен PCR тест, направен до 48 часа преди отпътуването, или да се подложат на бърз тест.

Министърът на транспорта Грант Шапс написа в "Туитър", че изискването за тестовете за пътниците ще бъде преразгледано през първата седмица на януари и при нужда ще бъдат въведени допълнителни ограничения.

Единайсетте страни от британския "червен списък" са Ангола, Ботсвана, Есвантини, Замбия, Зимбабве, Лесото, Малави, Мозамбик, Намибия и Република Южна Африка.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com