Великобритания стяга стачката на века. Защо?

Железопътната мрежа на острова тази седмица се готви за най-мащабните стачни действия от три десетилетия

Великобритания стяга стачката на века. Защо? | StandartNews.com

Стачката на века стяга Великобритания. Железопътната мрежа на острова тази седмица се готви за най-мащабните стачни действия от три десетилетия. Причината е спор за възнагражденията на служителите на фона на високата инфлация, която "изяжда" приходите, информира Франс прес, цитирана от БТА.

Синдикатът на работещите в железопътния транспорт Ар Ем Ти (RMT) съобщи, че над 50 000 служители ще се включат в тридневната национална стачка, която съвпада с редица големи събития, включително музикалния фестивал в Гластънбъри.

Училищата предупреждават, че хиляди тийнейджъри, които трябва да се явят на общонационални изпити, също ще бъдат засегнати.

Според профсъюза обаче протестните действия са необходими, тъй като заплатите на работещите в сектора изостават от инфлацията, която достигна 40-годишен максимум.

Застрашени са и работни места в жп транспорта, а пътническият трафик все още не се е възстановил изцяло след вдигането на ковид ограниченията.

Страните в цял свят се сблъскват с най-високия инфлационен темп от десетилетия, след като войната в Украйна и намаляването на ковид мерките дадоха тласък на цените на енергията и храните.

Стачки са планирани за вторник, четвъртък и събота (21, 23 и 25 юни). Това ще бъда най-голямото нарушаване на работата в британската жп  мрежа от 1989 година, посочва синдикатът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай