Важно за зърното от Украйна. Докога ще важи забраната за внос

Безмитният внос на украинско зърно предизвика недоволство сред земеделците в няколко държави

Важно за зърното от Украйна. Докога ще важи забраната за внос | StandartNews.com

Европейската комисия планира да удължи забраната за внос на украинско зърно до 15 септември заради изтичането на срока на настоящото споразумение, сключено с България, Полша, Румъния, Унгария и Словакия.

Полският министър на земеделието съобщи в Twitter, че страната му вече е получила проекторегулация от Европейската комисия. По думите на Роберт Телус документът забранява вноса на 4 зърнени продукта на територията на 5 държави. Министърът допълни, че очаква той да влезе в сила още на 6 юни.

От Европейската комисия коментираха, че са в постоянен контакт с всички заинтересовани страни, свързани със забраната. На въпрос на кого помага блокът с тази мярка - на Украйна или на страните членки, от Комисията отговориха:

Да не забравяме, че удължихме безмитния внос на продуктите от Украйна. Първата такава мярка беше представена преди година, сега подновихме мярката с още една година. Това помага на Украйна и гарантира, че могат да търгуват не само с Европейския съюз, но и с трети страни.

Мириам Ферер, говорител на Европейската комисия

Безмитният внос на украинско зърно предизвика недоволство сред земеделците в няколко държави, сред които и България. Така през април се стигна до индивидуални забрани на вноса, които прераснаха в общо споразумение с Европейската комисия. Според него пшеница, царевица, рапица и слънчоглед от Украйна може да преминават само транзитно през петте държави, пише Евронюз. 

Тогава украинският президент заяви, че сделката е „разрушителна“ и дава „опасни надежди“ на Русия. Преди дни Володимир Зеленски призова Европейският съюз да отмени забраната за внос на украинско зърно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай