Важно решение на страните от ЕС за мигрантите. Какво да очакваме

Миналата година ЕС получи повече от 962 000 молби за убежище

Важно решение на страните от ЕС за мигрантите. Какво да очакваме | StandartNews.com

Страните от Европейския съюз се споразумяха за преразглеждане на политиката на блока за миграцията и убежището, информират световните агенции.

Това представлява първият пробив от този вид след години на разногласия и ожесточени дебати, които противопоставиха столиците. Споразумението проправя пътя за въвеждане на нови правила за колективно управление на приемането и преместването на лица, търсещи убежище. 

Миналата година ЕС получи повече от 962 000 молби за убежище, най-високата цифра от 2016 г.

Правилата бяха подложени на гласуване по време на среща на министрите на вътрешните работи в Люксембург, която беше предшествана от атмосфера на оптимизъм, която изглежда увеличи шансовете за положителен резултат.

Но преговорите се оказват трудни и трудоемки: министрите и техните заместници прекараха почти целия ден в пазарене за дребни подробности и пренаписване на компромисни текстове.

Швеция, страната, която държи ротационното председателство на Съвета на ЕС, принуди другите държави-членки да останат на място и да продължат преговорите до постигане на широк консенсус.

„Не бях сигурна, че този ден ще дойде“, каза Мария Малмер Стенергард, министър на миграцията на Швеция.

Правилата, одобрени в четвъртък, произтичат от Новия пакт за миграцията и убежището, цялостно предложение, представено от Европейската комисия през септември 2020 г. Най-иновативният елемент на пакта е система за „задължителна солидарност“, която ще даде на държавите членки две основни възможности във времена на миграционен натиск.

Съгласно последното предложение, изготвено от Швеция, размерът на преместванията е определен на 35 000 търсещи убежище годишно в целия блок, докато финансовото участие се оценява на 20 000 евро за всеки отхвърлен кандидат.

Политическото споразумение сега ще позволи на Съвета на ЕС да започне преговори с Европейския парламент с цел приключване на законодателството преди изборите за ЕС догодина.

Крайната цел е да се премахне режимът на управление на кризи, който е в сила след миграционната криза от 2015 г. и се оказа крайно неадекватен за справяне с предизвикателство, което надхвърля националните граници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай