Ваучери за храна в Италия

Страната отпусна спешно 4,3 млрд. евро на общините и други 400 млн. евро под формата на бонуси за покупки

Ваучери за храна в Италия | StandartNews.com

Ваучери за храна дава Италия. Страната отпусна спешно 4,3 млрд. евро на общините и други 400 млн. евро под формата на бонуси за покупки от първа необходимост на семействата, съобщи премиерът Джузепе Конте. Той  подписа правителствен указ, позволяващ предсрочното използване на средствата от т. нар. фонд за национална солидарност. 400-те млн. евро ще бъдат раздадени чрез общините на социално слаби хора, които се нуждаят от пари за хранителни продукти.

 

От 1 април ще бъде възможно да се пoдават до италианския НОИ молби за обезщетения от 600 евро, които може да получат самонаетите работници, хората на свободна практика, сезонните работници в туризма, земеделието, шоубизнеса, тъй като не могат да работят през сегашния период. Премиерът обяви, че училищата и университетите няма да бъдат отворени на 3 април. "Все още сме в кулминацията на епидемията и не можем да се отпуснем, въпреки че епидемиолозите твърдят, че се забелязват първите ефекти на задържането ѝ”, каза пред в. ”Кориере дела сера” министърът на здравеопазването Роберто Сперанца. Според него на призива на Гражданска защита за набиране на 500 медицински сестри за най-пострадалите от епидемията райони са откликнали над 9400 души. В помощ на Италия се отзова дори Албания, която изпрати 30 лекари и медицински сестри. "Ние не сме богати, но не сме и лишени от памет – не можем да си позволим да не покажем на Италия, че албанците и Албания не изоставят приятел в нужда”, каза албанският премиер Еди Рама.

Междувременно външният министър Луиджи ди Майо обяви, че Италия е поръчала 150 млн. маски от Китай и че първата партида вече е пристигнала. На 28 март в Италия броят на жертвите на коронавирус надмина 10 000. Броят излекувани само на тази дата беше 1434, което е най-високият за седмицата. 889 бяха починалите, а 3651 новите заразени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай