Ватиканът е имал стотици милиони евро в скрити сметки

Ватиканът е имал стотици милиони евро в скрити сметки | StandartNews.com

Кардинал Джордж Пел, отговарящ за финансите на Ватикана, обяви че е открил няколко стотин милиона евро, които са били скрити в тайни сметки на католическата църква, предаде Би Би Си.

Пел направи разкритието в статия, публикувана в списание "Catholic Herald".

"Важно е да се посочи, че Ватиканът не е банкрутирал - Светият престол ще си плаща, тъй като има значителни активи и инвестиции", посочва в статията си кардиналът, който е австралиец.

Кардинал Пел не обвинява Светия престол във финансови нарушения, но казва, че управленията на Ватикана дълго време на практика са се ползвали от неограничена свобода на действие с финансите. "Много малко са тези, които имат намерение да съобщават на останалата част от света какво става, освен при случаите, в които е необходима допълнителна помощ", е оценката на Пел, даващ за пример секретариата на Ватикана, който с особена страст отстоява независимостта си по отношение на финансовите дела. Джордж Пел нямаше тесни връзки с Ватикана, поради което вероятно той беше поканен от папа Франциск да дойде от австралийския гр. Сидни и да постави в ред обърканите финанси на Светия престол, управлявани от доста десетилетия само от италианци. Пел е поставен начело на новия икономически отдел на Ватикана, който не се подчинява на някога всесилния секретариат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай