Външният министър на Великобритания подаде оставка

Външният министър на Великобритания подаде оставка | StandartNews.com

Лондон. Уилям Хейг е подал оставка като външен министър на Великобритания, обявиха британските медии, позовавайки се на официална информация от Даунинг Стрийт.

Като част от значителни министерски рокади, ветеран от Консервативната партия Кен Кларк също се оттегли от поста.

Старши министри са заявили пред Би Би Си, че сегашният министър на отбраната Филип Хамънд ще замести Хейг.

Лейбъристите описаха рокадите като "крах на умерените" консерватори.

Хейг ще приеме по-маловажния пост на председател на Камарата на общините, след като премиерът Дейвид Камерън реши да предприеме мащабно преструктуриране в Консервативната партия, наречено от експертите „нощ на дългите ножове", пише Guardian.

В по-мащабни от очакваното промени, постовете си губят министърът без портфейл Кенет Кларк, министърт по политиките Демиън Грийн, главният прокурор Доминик Грийв и Дейвид Уилетс, министърът по университетите и науката.

Настроеният силно евроскептично министър на отбраната Филип Хамънд е сочен като най-вероятният наследник на Хейг в министерството на външните работи. Хамънд, който миналата година заяви, че ще гласува за излизането на Великобритания от ЕС е смятан за най-силно настроеният против Европейския съюз човек, заемал поста на външен министър.

"Това е нощта на дългите ножове. И те се справят наистина добре" , заяви представител на консерваторите.

"Уилям Хейг е една от пътеводните светлини на британската Консервативна партия за цяло едно поколение. Той беше лидер на партията и съставна част на две правителства. Хейг не само бе министър на външните работи от първа величина- също така той беше мое доверено лице, мъдър съветник и близък приятел. Хейг ще остане в кабинета като първи държавен секретар и на практика мой политически заместник", заяви британкият премиер Дейвид Камерън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай