Вълна от насилие в 4 щата (ОБЗОР)

Вълна от насилие в 4 щата (ОБЗОР) | StandartNews.com

Поредица от инциденти, свързани с чернокожи и полицаи, последва убийството на петима служители на реда в Далас. Напрежение на расова основа избухна в най-малко четири щата. В Тенеси чернокож ветеран от армията е убил жена и ранил трима души, между които полицай, след като открил огън на магистрала. След като бил задържан той признал, че е раздразнен от полицейското насилие над цивилни в последно време.

В Мисури в петък полицай е бил застрелян в гърба, след като проверил документите на чернокож мъж. Друг служител на реда бил застрелян в Джорджия, след като се явил по сигнал за потрошен автомобил. В Хюстън вчера сутринта пък полицията е застреляла мъж, който насочил пистолет срещу служители на реда.

Редица протести бяха организирани в отговор на събитията от последните дни. Във Финикс, Аризона, демонстрация в подкрепа на човешките права е била разпръсната със сълзотворен газ.

Арсенал в дома на стрелеца от Далас

Оръжия и материали за направата на бомби са намерени в дома на нападателя Мика Джонсън, отговорен за стрелбата срещу полицаи в Далас в четвъртък вечерта. 25-годишният мъж се оказа бивш военен, служил в Афганистан, който обаче бил преждевременно прибран в родината си заради сексскандал.

По последна информация на разследващите Джонсън е действал сам по време на клането в центъра на Далас в четвъртък вечер, при което бяха простреляни общо 12 полицаи, а петима от тях починаха. Той бе убит след неколкочасово преследване от робот бомба. Предположенията за организирана група засега не са потвърдени. Други трима души остават в ареста, като подробности за тях не се съобщават.

При обиск в дома на Джонсън след кървавата баня са били намерени пушки, военно списание и материали за направата на бомби, съобщава Би Би Си. Самият той се оказа млад мъж с чисто криминално досие. В продължение на 6 години служил като редник в американската армия, първо в резерва, а след това бил изпратен на деветмесечна мисия в Афганистан. По време на службата там обаче бил обвинен от своя колежка в сексуално насилие и бил върнат преждевременно в родината си.

Обама се прибира преждевременно

Президентът на САЩ Барак Обама ще съкрати с един ден посещението си в Европа, за да се върне в родината си на фона на расовото напрежение през последните дни, съобщиха от Белия дом.

Той ще пропусне някои планирани срещи в Испания в неделя, за да се прибере във Вашингтон и в началото на седмицата да отпътува за Далас по покана на кмета Майк Роулингс. Седмицата той ще посвети на събития, свързани с борбата с расовата дискриминация и проблемите на полицията, каза прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай