Вадят с таен план Гърция от еврозоната

Вадят с таен план Гърция от еврозоната | StandartNews.com

Страните от ЕС готвят "в обстановка на тайна план за изключване на Гърция от еврозоната", ако през май Атина обяви банкрут, пише "Таймс". Според вестника такъв план е залегнал в документ, изготвен от финландското министерство на финансите със сътрудничеството на Германия. Авторите му предупреждават за необходимост тази пролет да бъдат взети "много трудни политически решения".

"С мълчаливото съгласие на другите страни от еврозоната е започнал процес, който може да завърши с изключването на Гърция от нея", гласи документът от 27 март. Финландците са убедени, че в резултат на извършените от ЕЦБ през последните 3 г. реформи и взети мерки "еврото може да преживее цунами след отказа на Гърция от единната европейска валута", пише вестникът.

ЕК опроверга информацията на "Таймс" и подчерта пред ТАСС, че не разглежда перспективата за изключване на Гърция от еврозоната. "Не съществува юридически механизъм за изключване на дадена страна от зоната на общата европейска валута. ЕК държи на постигнатите договорености между Гърция и международните институции на базата на новата програма с реформи за продължаването на международната помощ за Атина", подчертаха от ЕК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай