В Моленбек заваляха sms-и за джихад

В Моленбек заваляха sms-и за джихад | StandartNews.com

SMS-и с джихадски послания получавали младежи от брюкселския квартал "Моленбек". Според белгийския вестник "Соар" съобщенията са съдържали директен призив към агресия.

„Братя мои, защо не се присъедините към нас в борбата със западняците? Направете добрия избор за живота си", гласели SMS-ите.

Според белгийската медия общинският съветник в в "Моленбек" Джамал Иказбан е съобщил това на полицията и на вътрешния министър Ян Ямбон. Съобщенията са изпратени в неделя вечерта от предплатена карта, която не може да бъде проследена, съобщава The Guardian.

Иказбан кометира, че авторите на SMS-ите са като дилъри на дрога пред вратите на училищата. „Те са хищници, а нашите млади хора са жертви", притеснен е общинският съветник. Властта в Белгия е на нокти от 22 март насам, когато кървави нападения разтърсиха столицата Брюксел. Взривове на летището "Завентем" и в брюкселското метро отнеха живота на 35 души, а над 300 бяха ранени. "Ислямска държава" пое отговорност за атентатите.

Веднага след нападенията от свързани с джихадистите профили в Twitter започна пропагандна атака за предизвикване на паника със съобщения за още атентати в белгийската столица. Социалните мрежи са използвани активно от терористите за набиране на нови последователи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай