В емирствата: Средният пръст вкарва в затвора

Пътуването до Марс официално се смята за грях в ОАЕ

В емирствата: Средният пръст вкарва в затвора | StandartNews.com

Докато светът се чуди как да се справи с кризата в Украйна, a конфликтът в Сирия продължава с пълна сила, в Обединените арабски емирства забраниха пътуването до Марс. И по-точно - еднопосочния билет до Червената планета. Преди две седмици от Генералното управление по ислямските въпроси и вакъфите в емирствата издадоха фетва, забраняваща еднопосочното пътуване до Марс. Подобен воаяж би се смятал като самоубийство. "Такова пътуване представлява истинска заплаха за живота, което не може да бъде допуснато от Исляма", посочват като аргумент религиозните водачи. Фетвата е издадена заради проект на фондацията "Марс уан", предвиждащ през 2022 г. да изпрати хора на Червената планета с първата експедиция. Желаещите са предупредени, че обратен полет няма да има, въпреки което 500 емиратци вече са изявили желание да полетят към Червената планета с еднопосочен билет. Подобна забрана изглежда на нас, европейците, като нещо невероятно. За емиратците и постоянно живеещите чужденци обаче "странните" забрани и задължения са ежедневие, а неспазването им не е за предпочитане.

 

В началото на февруари законодателите в Емиратите задължиха жените да кърмят бебета си. Новата мярка бе част от закона за защита правата на децата, а член на Федералния национален съвет уточни, че право на всички бебета е да бъдат кърмени до втората им година. Докато предимствата от кърменето не се поставят под съмнение от лекарите, новата законодателна мярка не внася яснота какво трябва да правят жените, които нямат кърма. За сметка на това пък съпрузите им имат право да подадат жалба, в случай че жените им не спазват новия регламент.
Поведението на обществените места в емирствата също е строго регламентирано. Докато в Дубай и Абу Даби властите са малко по-толерантни, то в останалите пет емирства толерантността е нулева. Иначе на всички публични места е

забранена целувката по устата

За сметка на това, тази по бузата не се наказва. Демонстрираната близост между мъж и жена също не се гледа с добро око. Става дума за прегръдките и страстната близост. Двойка, която се държи за ръце, не би направила впечатление.

 

Грубостта и вулгарните жестове не се толерират. "Тук се говори тихо и се спазва благоприличие", разказва наша сънародничка. "Не дай си Боже, да се скараш на улицата с жена си, веднага ще излезеш виновен", добавя съпругът й. За спазването на благоприличието следи морална полиция, която се намесва в случай на нужда. Показването на среден пръст се наказва с месец затвор. Санкционират се и жестове на недоволни шофьори. Предизвикваща недоумение и усмивка у европейците е забраната мъже

да се обличат като жени, било и на шега

Пренебрегването й може да струва няколко месеца зад решетките.
Пиенето на алкохол на улицата не е разрешено. Същото се отнася и разходката в нетрезво състояние. Всъщност алкохолът не е табу в ОАЕ, за разлика от по-консервативните мюсюлмански държави. Употребата му е разрешена вкъщи или в баровете на хотелите, но не за всички. В емирствата има магазини за алкохол, но от него могат да пазаруват постоянно живеещите чуждестранни работници. "За да купуваш от тях, е нужен лиценз и трябва да подпишеш декларация, че си християнин, за да докажеш, че не си мюсюлманин", разказва постоянно живееща чужденка в Абу Даби. Количеството алкохол, чиято цена е като в Западна Европа, което може да се купи, е обвързано с размера на месечното възнаграждение на чужденците. "На базата на заплатата има квота, определяща количеството твърд алкохол и бира, които могат да бъдат купени. Идеята е

чужденците да не харчат всичките си пари за пиене

и да вършат съвестно работата си", добавят запознати с местните порядки. "Когато пристигнах тук и все още нямах кола, купих няколко бутилки вино от специализиран магазин. Шофьорът на таксито ме чакаше отвън. Като се върнах в колата, щом като чу дрънкането на бутилки обаче, мъжът ми каза, че не може да транспортира подобни неща и ме свали от колата", спомня си друг чужденец.

 

Иначе алкохолът е доста скъп по ресторантите, но се сервира само в международните хотелски вериги. В арабските консумацията му е невъзможна, а в супермаркетите продават единствено безалкохолни бира и шампанско.

 

По магистралите, пресичащи пустинята в емирствата, се наблюдава друг абсурд, будещ недоумение сред туристите. Позволената скорост за движение по широките магистрали е 120 км/ч. Над тази табела доста често има указание, че в близост има радар, който засича автомобилите, движещи се със 140 км/ч. Така повечето шофьори

карат обикновено със 137 км/ч

и минават между капките. Иначе в случай, че радарът засече 141 км/ч, глобата е за 21 километра над допустимите. "Веднъж ме засече и искаха да платя глоба. Трябваше да ги убеждавам и успях, че устройството не е било в ред, тъй като бях настроил автомобилът да не вдига повече от 135. Разминах се", споделя препатил.

 

Най-важната подробност, която чужденецът трябва да знае, преди да стъпи в различния свят на емирствата, е фактът, че културата им не им позволява да казват "Не" и "Не зная". Наложи ли ти се да попиташ някого на улицата или в градския транспорт как да стигнеш до определена цел, вероятността да бъдеш пратен за зелен хайвер е 100-процентова. "Когато не знаят нещо, започват да ти обясняват по триста начина и дават съвети само и само да не останеш с впечатление, че не искат да ти помогнат", казва с усмивка наша сънародничка. Изпатили си от любезността в емирствата могат да го потвърдят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай