В Судан е страшно, евакуират българи

Франция започна операции за евакуация на своите граждани от Судан

В Судан е страшно, евакуират българи | StandartNews.com

Българи има сред 12 граждани от други страни, които Саудитска Арабия е евакуирала заедно с 91 свои сънародници, съобщи саудитското външно министерство, предаде БГНЕС.

Всички те „безопасно са пристигнали” в Джеда в събота. Все още не е ясен броят на българите. Евакуираните несаудитски лица са от Кувейт, Катар, Обединените арабски емирства, Египет, Тунис, Пакистан, Индия, Бангладеш, Филипините, Канада и Буркина Фасо.

Чужденците включват "дипломати и международни служители", казаха от министерството, без да дават повече подробности.

Общо Саудитска Арабия е евакуирала над 50 души. Евакуацията е извършена от ВМС на кралството с подкрепата на части от други видове войски, казва се още в изявление на външното министерство.

Франция започна операции за евакуация на своите граждани от Судан, където боевете навлязоха във втората си седмица. МВнР в Париж заяви, че е започнала "операция за бърза евакуация", европейските граждани и тези от "съюзнически партньорски страни" също ще бъдат подпомогнати, без да се дават повече подробности, предаде БНР.

Редица държави евакуираха своите дипломати и други служители от Судан, пише Нова. Боевете в страната продължават, въпреки обявеното на няколко пъти примирие. След преговори с двете враждуващи страни, Съединените щати договориха 6 самолета да кацнат в Хартум, въпреки че летището е затворено. На тях са се качили дипломати и семействата им от Съединените щати, Великобритания, Франция и Китай.

По-рано Саудитска Арабия евакуира свои граждани с кораби от източния град Порт Судан. От Хартум се опитват да избягат и хиляди мирни жители. Но пътищата не са безопасни, а всички видове транспорт станаха непосилно скъпи за хората от една от най-бедните страни в света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай