В Румъния става страшно до дни, радикална промяна

Какво се е запътило към съседите

В Румъния става страшно до дни, радикална промяна | StandartNews.com

Националната служба по метеорология (НСМ) на Румъния съобщи, че опасният циклон, който предизвика тежки щети и отне човешки животи в Словения, ще достигне и до Румъния. Очакванията са времето през следващата седмица да се промени радикално, като температурите ще спаднат значително, съобщава в. "Евениментул зилей".

Директорът на метеорологичната служба Елена Матееску съобщи, че температурите вече са спаднали съществено след горещата вълна от последните седмици.

От своя страна Роксана Божариу, метеоролог в НСМ, заяви, че очакваните силни бури в близките дни може да предизвикат торнадо.

"Месец август 2023 г. започва бурно, с много нестабилности, дори с много големи контрасти между регионите. Нещо нетипично за традиционно най-спокойния месец на годината. Имаме тези нестабилности, защото се сблъскват студеният и топлият въздух (...) и колкото контрастът е по-голям, толкова проявите са по-сурови: засилване на ветровете, епизоди на градушка, мълнии. Екстремни случаи са тези с бури, които се развиват в торнадо", посочи метеорологът, цитиран от БТА.

Силната буря, която връхлетя Словения през уикенда, причини катастрофални наводнения, които отнеха живота на най-малко шестима души, а хиляди граждани бяха евакуирани от домовете си в Северозападна и Централна Словения. Очаква се материалните щети се очаква да достигнат няколко милиарда евро, заяви словенският премиер Роберт Голоб. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай