В Източна Русия скочиха на правителството

Жителите на Хабаровск до границата с Китай масово протестира

В Източна Русия скочиха на правителството | StandartNews.com

Жителите на Хабаровск до границата с Китай масово протестират по улиците на града от задържането на Фургал по-рано този месец. Той е прехвърлен в Москва и ще остане в ареста до началото на септември. Губернаторът е обвинен в убийства на бизнесмени преди 15 г.

Демонстрациите са едни от най-големите антиправителствени протести в Русия от години. Кремъл тази седмица алармира, че опозиционни активисти извън региона са свързани с протестите.

Репортер на АФП съобщава, че десетки хиляди жители участват в протестите в Хабаровск.

Те развяват флага на региона, носят плакати и скандират срещу Путин. Шофьори на автомобили натискат клаксоните в подкрепа на демонстрантите.

Участници в демонстрацията пред сградата на регионалната администрация на площад "Ленин" скандират "Свобода" и "Оставка на Путин".

Данните за броя на участниците варират. Представители на местната власт казват, че са участвали 6000 души, докато в профили на опозицията в социални мрежи се съобщава за около 90 000 протестиращи.

В понеделник Владимир Путин официално уволни 50-годишния Фургал и назначи депутат от същата Либерално-демократическата партия. Михаил Дегтярев временно поема поста. 39-годишният няма опит и не е свързан с региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай