В Брюксел стана страшно! 1300 трактора, огньове и барикади (ОБЗОР)

Демонстрацията се състоя по време на срещата на върха

В Брюксел стана страшно! 1300 трактора, огньове и барикади (ОБЗОР) | StandartNews.com

В Брюксел снощи стана страшно. Запалени огньове, барикади и сблъсъци с полицията белязаха деня, в който лидерите на Европейския съюз се събраха на среща на върха за парите за Украйна.

Протестиращи белгийски фермери хвърляха камъни по полицията. Служителите на реда разпръснаха демонстрантите с водни струи. Хората обаче не отстъпиха и започнаха да палят, картонени кутии и сено пред сградата на Европейския парламент. Някои хвърляха яйца по фасадата, а други демонтираха историческа скулптура от 1871 г. на площад "Люксембург" и я запалиха.

Над 1300 трактора блокираха движението около квартала на европейските институции, затворен за движение преди големия протест на фермерите в четвъртък. Земелците осъждат регулациите  и разпоредбите около зелените политики, които, според тях, са станали „абсурдни”, както и конкретно наложените дати за сеитба на културите и Закона за възстановяване на природата или субсидиите за повторно залесяване, предаде Нова тв.

Протести на фермери се организират в цяла Европа. Демонстрантите в Германия са против ограниченията за професионален дизел. Във Франция пък "скочиха" и срещу приетите регулации за употребата на пестициди. Във Фландрия важен е въпросът за нитратите. Проблемът, който е общ за земеделските производители, е въздействието на „Зелената сделка” и екологичните ограничения.

Европейската рамка, която беше поставена със „Зелената сделка“ и т.нар. политика  „От фермата до вилицата“, ще доведе до скок в цените на продукцията с 10% и намаляване на нейното количество с 15 на сто. Това ще наложи внос на продукти от други континенти, прогнозират експерти.

Синдикатите на фермерите наложиха на белгийския премиер Александер Де Кро да постави въпроса на срещата на върха на ЕС в четвъртък. Европейските лидери възложиха на своите министри на земеделието да намерят решение за опростяване на административните процедури за фермерите. Това също е едно от исканията, отправени по време на протестите, които преминаха през континента през последните седмици.

"Според настоящите правила фермерите са изправени пред административна тежест, която е наистина сериозна. Помолихме министрите на земеделието да излязат с план за намаляването ѝ на Съвета по земеделие на 26 февруари“, каза Александер Де Кро.

Малко след края на Срещата на върха някои от евролидерите разговаряха с представители на протестиращите, повечето от които - млади белгийци. Те обаче бяха подкрепени и от свои колеги от Франция, Италия и Испания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай