В Белград посрещнаха Путин "като Бог"

7000 полицаи пазят руския президент

В Белград посрещнаха Путин "като Бог" | StandartNews.com

ФОТО: ТАНЮГ и АГЕНЦИЯ "ФОКУС"

Пристигането на лидера на Кремъл предизвика огромен интерес и бе възприето като историческо събитие, което отразяват 700 журналисти от общо 160 медии от целия свят.
Усърдните приготовления за посещението на руския президент в Белград дадоха основания на редица средства за масова информация да заговорят за посрещането на Путин „като Бог“ и „суперзвезда“. Белград е украсен с руски флагове, множество жители окачиха на балконите си знамена и портрети на президента на Русия. Една от главните забележителности на Белград – фонтанът на площад „Славия“ – бе украсена в цветовете на руското знаме в чест на визитата. „В чест на визитата на президента на Руската Федерация Владимир Путин фонтанът на Славия е в цветовете на руското и сръбското знамена“, написа на своята страница във „Фейсбук“ заместник-кметът на Белград Горан Весич.

Президентът на Сърбия Александър Вучич подготви и специален подарък за височайшия си гост - малка югославска (шарпланинска) овчарска. При последното му посещение в София през 2010 г. Путин получи от премиера Бойко Борисов Българско овчарско куче.

Жителите на сръбското село Путиново (в южната част на страната, на 15 км от Медведжа) се надяват, че в хода на визитата си в Белград президентът на Русия Владимир Путин ще отдели време, за да им отиде на гости. „Наоколо всичко е под един метър сняг, но ние изчистихме пътя, нашето кафене (малък ресторант) „Крим“ е готово да нагости височайшия гост, нашата фирмена ракия „Путиновка“ също е готова. Добре дошъл“, разказа един от жителите на селото.

Путин е очакван с нетърпение и извън пределите на Сърбия. В знак на благодарност за безкористната помощ и застъпничество за защита на държавните и националните интереси на Сърбия към държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, гражданите в Северно Косово издигнаха руски знамена и плакати, символизиращи "сърдечното приятелство" между лидера на Кремъл и сръбския президент Александър Вучич. Пешеходната зона в северната част Косовска Митровица е украсена със знамената на Руската федерация, а трикольорите се виждат и в непосредствена близост до главния мост на Ибър, който разделя града.
Подобен "декор" се забелязва и в общините Звечан, Лепосавич и Зубин Поток, където на билбордове са изписани съобщения на руски „Благодаря” и „Ние сме братя. Бог е с нас".
Освен това голям брой граждани от Косово ще пътуват до Белград, за да присъстват на приема и лично да поздравят първия човек от Руската федерация.
По-късно медии цитираха жители на Лепосавич в Митровски окръг, Косово, които разкриха, че войници на КФОР са „унищожили“ билбордовете с лика на държавния глава на Руската федерация, поставени по повод еднодневното му посещение в Сърбия.

Сигурността на държавния глава на Руската федерация при посещението му в Сърбия ще бъде гарантирана от внушителните седем хиляди полицейски служители. Според непотвърдени данни в Сърбия по-рано са пристигнали 250 руски специалисти по сигурността, натоварени със задачата да проверят храната, климата и маршрута, по който ще се движи лидерът на Кремъл. Задействана е дори и сръбската армия.
Улиците, по които ще се движи Путин, са затворени, всички полети бяха спрени до пристигането му, руски и сръбски снайперисти са разположени на покривите на сградите, а граждани, живеещи в близост до Президентството в Белград, са инструктирани да затворят прозорците си и да дръпнат завесите си.

Путин пристига в Белград за подписването на над 20 договора и споразумения в различни области. Най-важните документи засягат сектора на енергетиката, но и тези, които се отнасят до инфраструктурата. Ще бъдат подписани още споразумения в областта на отбраната, науката, иновациите, социалната защита, туризма и търговията. Всички те трябва да допринесат в кратък срок за подобряване на енергийната сигурност на западната ни съседка, модернизацията на железопътната мрежа, обменът между научните институции и увеличаване на търговския обмен.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай