В Антарктида намериха "изгубена" пещера

Участниците в 24-та украинска експедиция до Антарктида откриха "изгубена" ледникова пещера с езера и река

В Антарктида намериха "изгубена" пещера | StandartNews.com

Участниците в 24-та украинска експедиция до Антарктида откриха "изгубена" ледникова пещера с езера и река, съобщиха от пресслужбата на Министерството на образованието и науката на Украйна.

Пещерата на остров Галиндез, където се намира украинската станция "Академик Вернандски", е открита по време на първите антарктически експедиции. "Входът към нея е бил на брега на острова срещу станцията, под върха на ледника. Оказало се обаче, че преди няколко години този ледник се е преместил в океана, а входът е бил блокиран", разказаха от министерството.

Ръководителят на 24-та експедиция Игор Дикий призна, че не са успели веднага да открият пещерата. "Имаше няколко неуспешни опита за откриването й от пролива Пенола. Но в ледника от страната на стара британска база-музей, имахме късмет: намерихме входа на изгубената пещера", каза той.

Общата ширина на пещерните проходи, които са разположени на три етажа, е около 200 метра, в нея има и леденостудена река и две езера. Освен това учените са открили перо на птица, което „със сигурност не принадлежи към пингвин“. Проби за изследване вече са изпратени в Украйна.

Станция "Академик Вернански" работи от 1996 г. Основана е през 1953 г. на остров Галиндез от британски изследователи под името "Фарадей", а по-късно е предадена на Украйна безвъзмездно. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай