Ужас! В Италия не е било толкова страшно от десетилетия

Животът в страната поскъпва неимоверно

Ужас! В Италия не е било толкова страшно от десетилетия | StandartNews.com

Животът в Италия поскъпва неимоверно. Отчита го Националния статистически институт Istat, констатирайки рекордна инфлация от 8% от година насам. Това не се е случвало от 1986 г.

За месец юни цените на хранителните продукти включително плодове и зеленчуци се увеличиха между 8% и 11%, информира БНР. В рамката от ежедневни разходи за жилище - те са в повече с 28%, в транспорта с 14% и всичко друго, до 1% за здравни нужди, което тежи невероятно на месечния семеен бюджет. В годишен план според членовете му те са между 2500 и 3200 евро в повече.

Отделно самолетните билети са увеличени с 90%, хотелите с 18%. На годишна база, най-голямата причина  е повишаването цените на енергийните продукти почти с 42% и спекулациите в последствие от това.

Чрез декрети правителството отпусна средства от общо 33 милиарда евро срещу високите енергийни сметки, но от друга страна заплатите в Италия не са променяни от години.

Лидерът на Демократическата партия Енрико Лета смята, че по този въпрос трябва да се вземат мерки.

Джузепе Конте на "Пет звезди" държи управляващите да се срещнат по-скоро с профсъюзите. Оттам заявиха, че ако нищо не се реши, през есента ще има стачки.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай