Ужас. Туристи потресени от самолетите на КНДР и от страната

Какво коментират руснаците

Ужас. Туристи потресени от самолетите на КНДР и от страната | StandartNews.com

Приключенски настроените руснаци нямат много опции за пътуване след началото на войната в Украйна.

Затова партньорството между Русия и Северна Корея в областта на туризма се посрещна с въодушевление. Първо, защото на руските туристи се предлага възможност да упражнят любимите си зимни спортове.

И второ, защото КНДР е една от най-затворените и потайни държави. Тя и без това трудно посреща посетители, а след пандемията туризмът натам напълно замря.

Затова Пхенян се постара при посрещането на първите 100 руснаци, но впечатленията на туристите не са от най-ласкавите.

Оплаквания от не съвсем гладкото пътуване плъзнаха из Telegram, веднага след като руската група се качва на самолета.

Той е част от Air Koryo - единствената севернокорейска авиолиния, която е държавна и чиято флотилия се състои предимно от стари, зле поддържани самолети, произведени в Русия.

Една инфлуенсърка се оплаква в чат платформата, че в самолета "мирише на нафталин", а краткият ѝ клип показва захабен и морално остарял интериор.

"Този самолет ми прилича на нещо, което е държано в хангара много, много дълго време, и след това е изкарано за полет. Всичко се разпада", казва още рускинята. Тя допълва, че никога не ѝ е било толкова трудно да си закопчае колана в самолет, колкото по време на този полет.

За травъл блогърът Иля Воскресенски полетът от Владивосток до Пхенян директно се оказва като машина на времето, казва той за "Си Ен Ен".

Воскресенски заявява, че хората в Северна Корея живеят така, както са живеели баба му и дядо му преди години.

"Беше като телепортация във времето. В Пхенян няма никакви реклами, само партийни плакати и слогани", обяснява той. Единственото, което блогърът успява да си купи като сувенир, са севернокорейски вестници, които му се струват екзотични.

Гледката се повтаря и в зимния курорт, в който са руските туристи.

Туристите могат да снимат само определени гледки и на снимките им в никакъв случай не бива да се виждат военни и хора в униформи. На севернокорейците пък им е стриктно забранено да поглеждат към туристите или да ги заговарят.

Инфлуенсърка на име Елена Бичкова споделя в Telegram, че не ѝ е било позволено да напуска хотела без придружител, защото "не знае корейски и може да стане неприятност". По време на грандиозен концерт от 200 деца в Двореца на младежта тя чувства, че в тази показност има нещо крайно нередно.

Отново там друга туристка - Юлия Мешкова - посочва на последователите си, че няма да посети повече Северна Корея "по етични причини".

Тя е категорична в канала си, че КНДР е "тоталитарна диктатура", а държавата "няма никаква туристическа стойност".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
rjesous
преди 1 месец

On tuesday I got a great new Land Rover Range Rover from having earned $10,000 this last four weeks. Its the most-financialy rewarding I've had. It sounds unbelievable but you wont forgive yourself If you don’t :- . CHECK IT:→ →www.cash.salary49.com

Откажи